Преди зимата: Подхранват мечки в Родопите с 3,5 тона ябълки

27 Oct, 2021

Екип от организацията “Мечешки истории” достави около 3,5 тона храна за гладните мечки в горите на Родопа планина. С помощта на горските служители от ТП ДГС “Смолян” ябълките са поставени на предварително избрани места.

Подпомагането на мечките с допълнително количество храна е от изключителна важност особено в този период от годината, подчертават експертите.

Именно това е и мисията, която заедно с нашите приятели от Гората.бг и Южноцентрално държавно предприятие вече изпълняваме. Целта е да задържим мечките далеч от населените места, чрез което да намалим конфликтите и щетите, нанасяни от мечки, заявиха от Мечешки истории.

Докато поставяхме храната, получихме сигнал за поредното мечешко нападение над две телета. Локацията беше от с. Горна Арда. Веднага се запътихме натам, за да отразим случилото се и да съберем повече информация. Успяхме да поговорим с потърпевшите, те споделиха своята гледна точка и страхове, разказаха от организацията.

Екипът на РИОСВ – Смолян вече беше пристигнал на мястото, за да оцени нанесените щети. Експертите споделиха, че това е вторият получен сигнал за деня от общо четири, което доказва необходимостта от спешни мерки с цел намаляване на конфликтите, допълват ентусиастите.

 

  • Снимки: Организация Мечешки истории (Facebook)
Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура