Около 10-12 кг на кошер са средните добиви на мед в Смолян

29 Sep, 2020

Тази година добивите на мед в Смолян са малко по-ниски, в сравнение с миналата година. Това каза пред „Фокус“ Атанас Костадинов – председател на Сдружение Родопска пчела.

По думите му, средните добиви са от около 10-12 кг на кошер, но пчеларите са доволни.

„В сравнение с ниските добиви, цената на меда е малко по-висока тази година. Килограмът се продава за 14-15 лева, като цената се определя от всеки пчелар, но и самия пазар налага цената“, обясни Костадинов.

Той поясни, че реализацията на мед и пчелни продукти от пчеларите в Смолян е основно в региона, като всеки работи със свои клиенти.

Пчеларят посочи, че в Смолян и околностите пчеларите стопанисват най-често от 5 до 10-12 пчелни семейства. „Има и с повече кошери, но тук района не позволява да се стопанисват повече кошери, защото по статистически данни в едно населено място може да виреят ползотворно около 50 кошера. Над тази бройка не е икономически изгодно и крайният резултат е един и същ в зависимост от пашата“, допълни Костадинов.

Той каза още, че в момента пчеларите от Смолян проверяват доколко са запасени пчелните семейства и дали ще изкарат зимата и пчелите се зазимяват с допълнително затопляне.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура