Откриха уникална пещера в Родопите

16 Aug, 2017

Уникална по рода си пещера, която представлява галерия от скални образувания с бисери от минерали, откриха спелеолозите в Родопите . Пещерата разкрива невиждани до този момент красоти, убедени са тези, които са я видели, но засега пазят в тайна нейното местонахождение, за да я предпазят от недобросъвестна човешка намеса.

На пещерата преди време се натъкнали геологът Георги Срънчалиев и спелеологът Алексей Жалов, разказа Стойчо Зарев от Българското пещерно дружество. Организацията предвижда пещерата да бъде използвана от учените за подземна лаборатория и да се правят научни изследвания. А дотогава тук работят специалисти от музея “Земята и хората“, но ще бъдат поканени и чужди специалисти, които да изследват водите и вторичните образувания, пише “Монитор”.

Когато тръгнали да проучват района на Ракитово в Родопите, родните спелеолози се натъкнали на малък отвор, който бил едва забележим между шубраците. Те решават да проверят какво се крие зад него и останали удивени. След като влизат навътре в изкуствено прокопаната галерия, пред тях се разкрива зашеметяваща гледка. Те виждат пътека от пещерни бисери, а стените и таваните са покрити със снежнобели образувания.  Забележителното е, че само за 50 години те са нараснали до такава степен. Обикновено се смята, че 1 см се образува за около 100 години.

Според спелеолога именно това превръща мястото в истинска лаборатория за изследователите. Районът на Западните Родопи над Ракитово е особено интересен откъм наличието на пещери, допълва и Ваньо Гьорев, един от основателите на Българското пещерно дружество и член на Управителния съвет на неправителствената организация. До момента в ракитовско има проучени над 15 пещери, като безспорно най-интересна си остава „Лепеница“. Тя е най-голямата и водните части в нея имат продължение. Надяваме се тази есен да се събере силен екип от водолази, който да довърши това изследване и трябва по-специална подготовка.

Ракитовският район е интересен, защото там пещерите са в мрамор и както в Ягодина, с тази разлика обаче, че районът на Ракитово е контактна зона, т.е. има мрамори, които граничат с гранити. Може да не са много големи като обеми и дълбочина пещерите в района, но са изумителни с вторични образувания-с т.нар. сталактити и сталагмити, пещерни бисери-този район е много благодатен. Последната пещера – образно наречена Бисерната-има изключително силна минерализация, която я прави интересна.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура