Родопски специалитети се превърнаха в атракция на „Ирин Пирин –Съборът на Югозапада”

21 Jun, 2016

_MG_8574Прочутите ни родопски специалитети бяха представени на първото издание на „Ирин Пирин –Съборът на Югозапада”, което се проведе от 17 19 юни край Разлог. Хит сред надошлите от близо и далече гости стана родопското чеверме по хайдушки , приготвено от Манол Пелтеков от Солища. Прочутият майстор сиренар от Бориково Салих Паша демонстрираше как се прави брънза сирене. Нашите кулинари приготвяха гозби заедно с Ути Бъчваров. Клинове и пататници приготвяха родопчанки. На Разложките поляни невероятните аромати от майсторските чевермета и вкусните гозби привличаха гостите на събора, които се надпреварваха да опитат родопските специалитети.

Примата на лакърдиите Веселина Бабаджанкова  бе водеща на Ирин Пирин. В продължение на три дни тя забавляваше съборяните и създаваше настроение край Разложките поляни.   На събора беше развят и националният ни трибагреник, което е най-голямото знаме на пилон в България. Височината му е колкото 10-етажна сграда. То ще остане като подарък от фондация „Наследство в бъдещето” за община Разлог. Тя държи рекорд за най-голямо знаме на Рожен /с площ от 5400 кв. м/, към който сега ще прибави още едно върхово постижение – за най-голямо знаме на пилон у нас.

_MG_9043Тридневното събитие събра стотици занаятчии, животновъди, производители на млечни и био продукти, певци, свирачи и танцьори.Представителите от община Смолян бяха  поканени на събора  от неговия организатор Симеон Караколев,   управител на фондация „Наследство в бъдещето” , който е  и сред основните организатори на Роженския събор.

Всички гости бяха поканени и на Роженските поляни, където от 15 до 17 юли т.г. ще се проведе събора.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура