Над 10 хил. дка на територията на ЮЦДП-Смолян са третирани срещу борова процесионка

18 Oct, 2024

Около 10 600 декара на територията на ЮЦДП-Смолян са третирани срещу борова процесионка.

Въздушното пръскане се извърши през месец септември на териториите на  ДГС Академик Николай Хайтов, ДГС Асеновград,  ДГС Ардино, ДГС Кирково, ДГС Момчилград, ДГС Клисура, ДГС Хисар, ДГС Пазарджик, ДЛС Женда и ДЛС Кормисош.

За територията на Южноцентрално държавно предприятие борбата с боровата процесионка се извършва на база на изготвената и одобрена от Изпълнителна агенция по горите Прогноза за очакваните нападения и необходимите лесозащитни мероприятия за борба срещу болести, вредители и други повреди в района на Лесозащитна станция-Пловдив през 2024 г.

Прогнозата  е изготвена на базата на теренните лесопатологични обследвания, извършени от експертите на Лесозащитна станция-Пловдив, държавните горски и ловни стопанства от района на станцията и лабораторните изследвания в Лесозащитна станция-Пловдив.

Тя съдържа данни за очакваните нападения и мероприятия за борба срещу вредители, болести и други повреди през 2024 г. и обзор върху резултатите от лесопатологичното обследване в района на Лесозащитна станция-Пловдив.

Те са разработени на базата на Наредба №  9 от 5 декември 2019 г.  за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди.

Провеждането на борбата се извършва съгласно  изискванията на чл. 59 от Наредбата за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура