Марин Захариев: Има ефект от акциите за премахване на излезли от употреба коли

17 Oct, 2024

Община Смолян извърши поредна акция за премахване на изоставени коли по улиците на областния град.

Ние целогодишно провеждаме такива акции с органите на МВР. Последната проверка на Комисията се проведе на 2 и 3 октомври, съвсем скоро. Бяха поставени стикети на 54 броя излезли от употрева мпс, съобразно общинската наредба и закона за управление на отпадъците и наредбата на МВР.

От началото на годината са поставени 135 стикери, основно в града и няколко в селата. Доброволно са премахнати 65 автомобила от собствениците.

Принудително сме репатрирали след изтичане на срока 9 броя и имаме още 59, които са в срока и изчакваме да видим дали ще реагират собствениците.

Това сподели заместник-кметът на Община Смолян Марин Захариев в интервю в ефира на БНР.

По закон срокът е 3-месечен. Малко е дълъг. Някои граждани негодуват за това нещо, но така или иначе спазваме разпоредбите и считаме, че това е много важно, защото са разположени върху държавна и общинска собственост и препятстват възможността да се паркира от автомобили, които са в движение.

На второ място имаме случаи, в които първо пречат на движение, на входове, имали сме случай движещ се автомобил да се удари в такива автомобили, които са паркирани по няколко на кръстовища.

Ние съблюдаваме дали има регистрация, годишен технически преглед или застраховка и по наредбата се казва, че ако нямат тези изискуеми от закона атрибути, могат да се считат за излезли от употреба и да се извърши от общината това маркиране и след това репатриране.

Имаме случаи върху зелени площи, върхи тротоари, в които се прави ремонт на определена улица и такива автомобили препятстват ремонтните дейности, посочи Захариев и допълни, че някои от тях са толкова стари, че дори части падат от тях.

Искам да призова гражданите да бъдат отговорни, да знаят, че това е тяхна собственост, която трябва обаче да съхраняват в частни имоти и ако са паркирани автомобилите в общински или държавни имоти трябва да бъде съобразно закона за движение по пътищата, поясни заместник-кметът на Смолян.

При нас регистрите са в Местни данъци и такси, в единични случаи се затрудняват колегите, когато колите нямат регистрационни табели и тотално не може да се установи. Ако нямат номера колегите се справят с комшии и информация, посочи Захариев.

След като изтече 3-месечният срок се прави още една покана до собствениците за доброволно преместване, поясни Марин Захариев.

Процентът на доброволно премахнатите е много повече от принудително преместените. Считаме, че голяма част от хората успяват да преместят автомобилите.

По думите на заместник-кмета тези акции имат ефект, особено в централната част на града. Хората трябва да знаят, че когато един автомобил излезе извън употреба трябва или да го преберат в частен имот или да го предадат за разкомплектоване.

Тези коли, които се репатрират отиват за разкомплектоване, добави Марин Захариев.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура