Залп на фасулевото топче ще открие празника на фасула в Смилян

15 Oct, 2024

ЗА ДВАДЕСЕТ И ВТОРИ ПЪТ СЕЛО СМИЛЯН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА ФАСУЛА

ПРОГРАМА  18-20, октомври, 2024 г

18 октомври, петък

14.00 ч. Откриване на изложение-базар „Чиста храна за нас и нашите деца“ с продукти от района на Горното поречие на р. Арда и продукти на производители от общностите на Слоу Фууд – България.

Място: парково пространство пред централен вход на читалището и сграда на Кметство – с. Смилян. Организатори: Общност „Родопи – Смилянски: Традиционни храни и производствени практики от Горното поречие на р. Арда“ и НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян.

15.30 ч. Игрите на фасула – състезателни игри на открито за деца и родители, място – площадка с изкуствена настилка зад сграда на Кметството.

16.30 ч. Среща-дискусия „Бобовите култури в Родопите – ролята на производители, организатори на пазари на фермерски продукти и на общините за повишаване консумацията и производството на бобови храни с представители на конвивиуми и президиуми на Слоу Фууд – България, място – Посетителски информационен център – Смилян

17.30 ч. Откриване на изложба от пана, участващи в конкурса „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“

19 октомври, събота

10.00 ч. Откриване на празника със залп на фасулевото топче – открита сцена пред читалището.

10.10 ч. Приветствия от официалните гости на Празника

10.30 ч. Музикално-хумористична програма с участието на изпълнители от ДГ „Дъга“ – Смилян, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Смилян, Група за изворен песенен фолклор и Клуб „Хоро – Смиляна“ при НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян

11.00 ч. Конкурс за най-атрактивен щанд на производител на местни продукти от района на Горното поречие на р. Арда. Представяне на участващите в конкурса производители. Базар на фермерски продукти местни продукти в парковото пространство.

11.00 ч. Разглеждане на изложбата с творби участващи в конкурса „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“.

12.00 ч.- 13.00 ч. Кулинарен конкурс „Най-оригинално и най-вкусно ястие от Смилянски фасул“- Посетителски информационен център – Смилян. Дегустация.

13.00 ч. Фолклорен блок – гостуващи състави от гр. Смолян, с. Виноградец, община Чирпан, с. Долен, община Златоград, с. Ветрен дол, Община Пазарджик, с. Доспей, община Самоков и танцова формация „Нишани“ – гр. Свиленград.

14.30 ч. Обявяване на победителите в конкурсните програми

15.30 ч. Хора на открито с оркестър „Родопско настроение“

20 октомври, неделя

10.00 ч. Базар на местни продукти в парковото пространство.

Старт на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“

10:15 ч. – 12.00 ч. Демонстрация на приготвяне на трахана и мекици с квас (с предварително записване и такса за участие) и готвене и дегустация на трахана със Смилянски кочень (до изчерпване на количествата).
Място – щанд на Теменужка Матева

11.30 ч. Награждаване на победителите в състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“

12.00 ч. – 13.00 ч. Демонстрация на приготвяне на разядки със Смилянски фасул и дегустация (До изчерпване на количествата). Място – щанд на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян.

13.00 ч. – 14.00 ч. Демонстрация на приготвяне на крокмач и добавянето му в мях с бито сирене със Салих Пашов – Пашата от с. Бориково, един от малкото пазители на знанието за приготвяне на мяхово сирене. Място – щанд на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян.

15.00 ч. Закриване на базара и празника и отпътуване на гости и участници.

 

Забележка: Организаторите си запазват право да променят програмата в случай на възникване на обстоятелства, налагащи промени.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура