Общината осигури над 5,8 млн. лева за Дом за стари хора в Райково

09 Oct, 2024

ОБЩИНА СМОЛЯН ПОДПИСА ПЕТИ ДОГОВОР ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТ ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИНОСТ ЗА РЕФОРМИРАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩ ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА

На 21 август 2024 г. влезе в сила договора за финансиране на инвестиция по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) за изпълнението на проект BG-RRP-11.010-0061 Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващ Дом за стари хора в Община Смолян.

Целта на проекта е привеждане на предоставяната социална услуга в Община Смолян в съответствия с изискванията на стандартите за качество на резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст по отношение на специализираната среда за предоставянето на услугата заложени в Закона за социалните услуги.

Конкретна цел:

– Преместване на Дома за стари хора от село Фатово в град Смолян и реформирането му в съответствие със стандартите за качество на резидентната грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст чрез цялостен ремонт и реновиране, преустройство и преразпределение на помещенията на съществуваща сграда в град Смолян, кв. Райково, за да изпълнява функцията на дом за стари хора, вкл. привеждане на дома за стари хора в пълно съответствие с изискванията за осигуряване на достъпна среда и енергийна ефективност.

Проектното предложение ще допринесе за изпълнение на стратегията за деинституционализация и съответните политики и правни рамки на ЕС за спазване правата на човека.

Общата стойност на проект е 5 809 473.48 лв., от които 4 841 227.90 лева от МВУ и 968 245.58 лева данък върху добавената стойност, невъзстановим съгласно Закона за данъка върху добавената стойност, който са финансира от националния бюджет.

Срокът за изпълнение на Инвестицията е до 31.12.2025 г.

Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” към Министерство на труда и социалната политика изпълнява функциите на Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Модернизиране на дългосрочната грижа“ по Компонент „Социално включване“ на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура