БЧК Смолян отбеляза тържествено 145-годишен юбилей

26 Oct, 2023

Областният съвет на БЧК –Смолян отбеляза тържествено 145 години от създаването на червенокръстката организация.

Празникът започна с изпълнение на Цигулков ансамбъл „Виолина“ към читалище „Балкански просветител“ с ръководител Юлияна Атанасова.

Бяха представени факти за значението, историята и ролята на БЧК.

Днес със своите 150 хиляди членове и 17 хиляди доброволци, БЧК продължава своята хуманитарна кауза, каза в словото си д-р Мими Кубатева- председател на БЧК-Смолян.

Тя посочи, че членовете в областната организация са 4200, доброволците са 470, а младите червенокръстци са 250. Те са в първите редици за помощ на хората, пострадали от различни бедствия не само в страната, а и в чужбина.

„Считам, че с дейността ни и нашите безкористни, безвъзмездни действия заслужаваме да имаме празници и да отдаваме заслуженото на всички, които са част от тази армия на доброто“, обобщи д-р Кубатева.

Със златен медал за заслуги „Български Червен кръст”, посмъртно бе наградена Марияна Иванова, дългогодишен член и доброволец на организацията.

Пет мандата е била член на Областния съвет и почти два мандата негов председател. Наградата бе връчена от областния управител Захари Сираков на нейната дъщеря.

Званието „Заслужил деятел на БЧК” получи Севда Биринджиева, зам.-председател на Общински съвет на БЧК-Баните. Нейната награда получи д-р Илия Сурчев.

С това звание бе удостоена и Минка Кисимова-Мидилева – член на Общото събрание на БЧК-Смолян.

Бяха връчени и други отличия на червенокръстката организация от д-р Кубатева и Мария Делева – директор на секретариата на БЧК-Смолян.

На тържеството бяха представени знакови факти от работата на Червенокръстката организация:

Областният секретариат на БЧК е първият в страната, който през 2009 година печели Общинска обществена поръчка за реализиране на услугата „Домашен социален патронаж“.

В Домашния социален патронаж са обслужвани 60 бенефициенти, на които се е доставял топъл обяд, почиствали са се домовете им и са се извършвали други битови услуги – пране, гладене, ремонт на дома и т.н. Сега тези услуги са финансирани от Европейския съюз или са държавно делегирани дейности изпълнявани от Общинските администрации.

Смолянската организация се гордее и с факта, че сред своите доброволци има методист – воден спасител, който е инициатор на много дейности в сферата на Водното спасяване. Огнян Данчев е автор на програмите за превенция сред ученици, които се въвеждат от НС на БЧК във всички областни организации.

На Огнян Данчев се дължи и отъпкания път до получаване на професионални квалификации за учители, които след допълнителна квалификация получават правото да водят обучения на учениците от 1 до 4 клас по темите за водното спасяване.

Смолянската организация е горда и със своята Младежка структура. Тя е може би единствената Областна организация с клубове на БМЧК във всяка община. Това е труд на всички – секретариата, Общинските председатели и най-вече на менторите на тези млади хора, сред които са г-жа Йорданка Кайкова от Рудозем и г-жа Сантева от с.Чепинци.

Смолянската организация повече от 15 години е сред челната тройка в таблицата на БЧК за организации с най-голям обхват на членски състав и този обхват за членски състав е над 4%, което е над изискуемияминимум от 3% за организацията.

БЧК-Смолян се гордее и с идеята психолози да станат част от Доброволните екипи за работа при бедствия и аварии /ДЕРБАК/.

Това виждане се наложи след наводнението през 2006 година, което заля квартал Устово и голяма част от жителите около реката пострадаха от водите, които влезнала в домовете им.

Тогава първите психолози посетили домовете на пострадалите бяха Мария Делева и Йоланта Пойдовска. Този опит се мултиплицира и вече във всяко доброволно формирование за работа при Бедствия аварии и кризи /БАК/ и не само на Червения кръст има такива обучени психолози по Първа психологична помощ и Психосоциална подкрепа.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура