Смолянски ученици се обучаваха как да намалят депонираните отпадъци

12 Oct, 2023

В Община Смолян се проведе пресконференция по повод успешно приключилия проект „Въвеждане на добра практика за намаляване количеството на депонираните отпадъци и повишаване информираността и капацитета за рециклиране в община Смолян“, финансиран по ОП „Околна среда” 2014-2020 г., съфинансирана от ЕФРР на ЕС. В него активно участие взеха ученици и учители от 10 общински училища.

Ръководителят на проекта Емил Дурсев посочи, че резултатите от него ще се наблюдават и в дългосрочен план. Чрез дейностите по проекта децата са изградили знания и умения за намаляване на количествата отпадъци, което ще доведе до по-чиста околна среда в бъдеще. Проведе се цялостна програма за запознаване на най-малките жители на общината с действията, които всички граждани можем да предприемем за намаляване на количествата на депонираните отпадъци. Целта е те да осъзнаят, че опазването на околната среда зависи от всички нас, коментира още Дурсев.

Техническият сътрудник по проекта Златка Митова представи презентация пред медиите за постигнатите резултатите. Проведена е информационна програма под надслов „Заедно за по-зелен Смолян: Учи се и действай!“ с цел установяване на нов модел на поведение за предотвратяване образуването на битови отпадъци, както и множество дейности за популяризиране на резултатите от проекта на регионално и национално ниво.

В рамките на 22 презентационни срещи, чрез обучителни филми с атрактивно съдържание, учениците са получили достъпна и разнообразна информация за предотвратяване образуването на отпадъци, рециклирането и повторната употреба, както и за методите за компостиране. Учениците са затвърдили новите знания чрез интерактивни игри.

В училищата са проведени 20 демонстрационни дни по компостиране. В доставени по проекта компостери бяха подредени според правилата биоразградими отпадъци.

По проекта е доставен и функционира 3D принтер. Чрез 3D принтиране се изработват съдове от биоразградима пластмаса за събиране на биоразградими отпадъци в училищата.

Работата на принтера е достъпна за наблюдение от учениците от всички училища, като по този начин се демонстрира най-съвременният модел за намаляване и предотвратяване образуването на отпадъци.

Осъществява се „Еко мониторинг“ чрез създаване на Информационни пулове с информация за повишаване екологичната култура на учениците.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура