Набезите на мечки в Смолянско се увеличават преди зимата

06 Oct, 2023

52 нападения на мечки върху селскостопанско имущество или домашни животни са регистрирани само за месец септември, сочат данните на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян.

С настъпването на есента мечките са станали значително по-активни спрямо август, когато регистрираните нападения са били значително по-малко.

Щети от мечки: Причини, предпазни мерки и обезщетения

На територията на Община Смолян има три щети в землището на село Арда, по две в селата Горна Арда, Могилица, Чокманово, Мугла, Турян и Широка лъка, а по една в селата Билянска, Чеплетен, Сивино, Славейно, Левочево, Гела и Требище, както и една щета в Смолян.

В Община Баните най-много са нанесените щети в село Глогино – 5, а по една са те в селата Давидково, Планинско, Сливка, Вълчан дол и Босилково. В община Девин, най-много са сигналите за щети в града – 5, три са те в Осиково, две в Грохотно и един в Беден.

Регистрирани са по една щета в чепеларското село Павелско и в боринското село Ягодина. Две са щетите в доспатското село Любча.

В Община Златоград има сигнали за мечи нападения едно в село Долен, две в Аламовци и едно в град Златоград. При проверките е установено, че всички щети са нанесени от кафява мечка.

Всички постъпили сигнали се проверяват своевременно, дори и през почивни дни, като за всички доказани щети, от РИОСВ – Смолян се изготвят предложения за обезщетяване на собствениците.

Като превантивни мерки за недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, еко инспекцията съветва пашата да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура