В област Смолян стартира кампания за силанизиране на детските зъби

20 Sep, 2023

Започна ежегодната кампания за поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 годишна възраст, информира РЗИ-Смолян.

Тя ще протече в рамките на три месеца (1 септември – 30 ноември) и се провежда по „Националната програмата за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 годишна възраст“.

Процедурата е безплатна в периода на инициативата, напълно безболезнена е и има за цел да предотврати кариеси по най-уязвимите зъби на малчуганите.

Първите постоянни молари пробиват най-рано от постоянните дъвкателни зъби. Особеностите на дъвкателните повърхности, задържането на зъбна плака, незавършената минерализация и незатвърдените навици за устна хигиена при децата на тази възраст са предпоставки за развитие на кариес непосредствено след пробива на тези зъби.

Поставянето на силанти върху техните дълбоки ямки и фисури е най-ефективната профилактична мярка.

Проучвания доказват, че силантите са 100% ефективни в предотвратяването на разрушаването на дъвкателните повърхности. Поставянето им е бързо, лесно и щадящо за детето, и може да спести страданието, свързано с пломбирането на зъбите.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура