Таня Светлинова, РИК-Смолян: Хората вече знаят как се гласува с машина

25 Oct, 2024

По-малко избиратели по предварителни списъци, по-малко бюлетини и по-малко замени, дни преди вота на 27 октомври, сочат наблюденията на ръководството на Районната избирателна комисия в Смолян.

По предварителни списъци броят на избирателите в 29-и многомандатен избирателен район, Смолян е 95 748. Това съобщи в ефира на БНР секретарят на РИК-Смолян Таня Светлинова.

Утвърдени са 267 секции, в 6 от които ще се гласува с подвижна кутия. В 129 секции пък ще има възможност да се гласува и с хартиена бюлетина, и с машина.

„Общият брой бюлетини, които получихме е 93 000. Този път са по-малко, но пък и броят избиратели също са по-малко спрямо предходните избори и 260 ролки със специализирана хартия“, допълни секретарят на РИК.

Към момента в РИК са получени 4 жалби, като едната е била свързана с отказ от страна на комисията за регистрация на кандидатска листа, поради подаване на документите след изтичане на крайния срок. „Съответно беше подадена жалба и срещу нашето решение, но не беше уважена“, уточни Светлинова.

Останалите жалби са били свързани с разпределението на секционните избирателни комисии.

„Замените не са толкова много, колкото бяха предходния път“, каза секретарят на РИК-Смолян.

Според оценката ѝ не е липсвал интерес към обученията от членовете на СИК, въпреки че няма промени в изборните правила.

„Мога да кажа, че има спад на интереса на разяснителната кампания с машинно гласуване, която беше проведена за избирателите. Предполагам, че това е така, защото хората вече знаят как се гласува с машина, често сме на избори, за съжаление. Дори на места имахме и с нулев интерес“, уточни Светлинова.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура