Дневен център в Смолян предоставя грижи за хора с увреждания

25 Oct, 2024

Със Заповед №РД01-0331/22.02.2023 г. на Агенцията за социално подпомагане и Решение №1230/20.04.2023 г. на Общински съвет – Смолян е разкрит „Дневен център за пълнолетни лица с увреждания“.

Той се помещава на ул. „Евридика“35 в сградата на бившия Тубдиспансер.

Журналисти бяха поканени да разгледат центъра и условията, които той предоставя.

Центърът предоставя подкрепа на пълнолетни лица с трайни увреждания, като се създават условия за обслужване, отговарящи на ежедневните и рехабилитационните им потребности, както и на потребностите от организация на свободното време.

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания предоставя следните социални услуги: дневна грижа; информиране и консултиране; застъпничество и посредничество; терапия и рехабилитация; обучение за придобиване на умения; подкрепа за придобиване на трудови умения.

В своята работа, екипът от професионалисти се ръководи от следните принципи:

Достъпност;
Зачитане достойнството на личността и гарантиране на поверителността на личните данни и информация;
Уважение към личната история, етническа и културна идентичност и зачитане на индивидуалните потребности на потребителите;
Прилагане на индивидуален подход при предоставянето на услугата в зависимост от потребностите на хората и постигане на конкретни резултати за тях;
Превенция на институционализацията на потребителите;
Гарантиране на активното участие на потребителите при вземането на решения;
Непрекъснато усъвършенстване на качеството на предоставяните социални услуги, основано на анализ и факти.
Всеобхватност, интегрираност, непрекъснатост на социалната услуга;

От услугите на центъра могат да се възползват пълнолетни лица с трайни увреждания, притежаващи ЕР на ТЕЛК, НЕЛК, от общността или настанени в резидентна грижа с различни по вид и степен на тежест увреждания:

Двигателни нарушения;
Сетивни увреждания (нарушения в слуха или зрението);
С трудности в общуването и взаимоотношенията с другите хора;
Психични заболявания;
Множествени увреждания;
Различни форми на деменция и др;

Сградата е изцяло ремонтирана по проект на Община Смолян, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж”. Тя е на 3 етажа, като услугата се предоставя на 2 от тях.

Дневният център разполага със зала за рехабилитация, всекидневна, кухня с трапезария, кабинети на социален работник и медицинска сестра, зала за трудотерапия и 5 спални помещения със собствени санитарни възли.

Всички помещения са обзаведени съобразно дейностите, които се извършват в тях. Центърът има дворно пространство, осигурен е удобен достъп за моторни превозни средства, изграден е и подход за инвалидни колички към входа на сградата.

Екипът на дневния център се състои от: директор; социален работник; рехабилитатор; медицинска сестра; трудотерапевт; административни служители и помощен персонал.

Капацитетът на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания е 20 места, като към момента са заети 16. Създадени са условия за цялостно обслужване на лицата с увреждания през деня, свързани с предоставянето на храна, задоволяване на ежедневните, здравните, обучителните и рехабилитационните потребности, както и организация на свободното време и личните контакти.

Потребителите се подпомагат от професионалисти с цел социално включване и превенция на настаняването им в специализирана институция. Услугата предлага и транспорт от и до домовете на потребителите.

Лицата, желаещи да ползват предлаганите от Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – гр. Смолян социални услуги, подават писмено заявление до директора на Дирекция “Социално подпомагане” – Смолян.

Допълнителна информация може да бъде получена на телефоните на:

  • Дирекция ”Социално подпомагане” – Смолян: 0301/627 34
  • Дневен център за пълнолетни лица с увреждания: 0876 434 722

Директор на центъра е Румяна Хаджиева

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура