Андриян Петров: Хора като проф. Елена Николова са стълб на родопското общество

25 Oct, 2024

Заместник-областният управител Андриян Петров поздрави, от името на областния управител Захари Сираков и от свое име, проф. д.ф.н. Елена Каневска – Николова по случай 60-годишнината й и представянето на сборник „Език, общество, култура“.

„Трудовете Ви са не само извор на знания, но и хранилище за българския език и култура! Вашите дисертации, свързани с разучаване спецификите на родопския говор, допринасят за по-задълбоченото опознаване и популяризиране на местните диалекти! И това е показателно за усилията Ви да съхранявате и надграждате духовното наследство на страната и региона ни!“

Петров изрази уважение за дългогодишната научна дейност на проф.Николова и приноса й за развитието на образованието, като издигна предложение тя да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин“ на Смолян.

„Хората като проф. Николова са стълбът, който крепи развитието на  родопското общество, което продължава да носи и съхранява традициите, наследени в нашите земи!“ допълни заместник областният управител Андриян Петров.

Във Филиал-Смолян на ПУ „Паисий Хилендарски“ беше представен сборникът „Език, общество, култура“, посветен на 60-годишния юбилей на проф. д.ф.н. Елена Каневска–Николова.

В изданието са включени изследвания и текстове на утвърдени учени от университети в България, Полша, Гърция. Всички научни публикации в сборника са посветени на проф. Николова. Мнозина от авторите и колеги на проф. Николова пристигнаха в Смолян за представянето.

Проф. д.ф.н. Елена Каневска–Николова е автор на над 150 публикации, монографии, учебници, студии, статии в български и чуждестранни престижни научни издания. Нейни трудове са широко използвани и цитирани от наши и чужди учени.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура