Смолянският ансамбъл готви уникален спектакъл “Родопска сватба” на открита сцена

24 Oct, 2024

Фолклорен ансамбъл Родопа записва нов диск, който се планира да се представи в навечерието на коледните празници, съобщи пред БТА Адриан Петров – главен художествен ръководител на формацията.

Компактдискът включва емблематични родопски песни, сюити, инструментални и вокални изпълнения, както и откъси от спектакъла Невястата.

Новият диск ще се появи след 15-годишна пауза, в която Родопа няма издаден албум. Записите продължават до края на тази седмица с участието на солисти, хора и оркестъра на ансамбъла.

Ценителите на родопската музика ще могат да се насладят на знакови за Родопа песни и сюити, авторски произведения и инструментали. Дискът ще бъде предоставен за излъчване и на български радиа.

Откъси от Невястата се предвижда да бъдат записани в бъдеще и като видеоклипове.  Спектакълът ще бъде представен през ноември в различни градове на страната, а на 14 ноември отново ще се играе в Смолян.

Българската публика посреща Невястата с интерес, като повече от 60 са представленията на фолклорния спектакъл, гастролирайки от 2017 г. досега.

От декември ансамбълът започва репетиции по нов проект – мегаспектакъл Родопска сватба,  допълни Адриан Петров.

Сценарият залага на пресъздаване на родопски обичаи и традиции в пищен спектакъл, който ще се играе на открита сцена на пространството пред водните каскади в центъра на Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура