Готвят промени, с които кметовете да налагат ефективни санкции срещу замърсителите

15 Oct, 2024

Предстои работна група да подготви промени в Закона за управление на отпадъците, с които кметовете ще имат ефективни механизми да санкционират нарушителите.

Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Петър Димитров по време на форума „Управление на отпадъците – споделена отговорност на общините и държавата“, който се състоя в рамките на годишната среща на местните власти.

Тя е организирана от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Един от основните проблеми в общините са нерегламентираните сметища. Министър Димитров даде за пример общини като Монтана, в които успешно са се справили с монтирани камери за видеонаблюдение и сметищата там вече са почистени. „Необходимо е заедно да полагаме още повече усилия за увеличаване на дела на рециклиране на отпадъците за сметка на тяхното депониране“, каза още министър Димитров.

Според него наред с прилагането на действащото законодателство и новите нормативни предизвикателства трябва да се стремим към подобряване на управлението на отпадъците.

Той подчерта, че за тази цел трябва да работим по-интензивно и за промяна на потребителското поведение и нагласите на гражданите, защото отпадъците в контекста на кръговата икономика заемат основно място в затварянето на цикъла и създават сериозна добавена стойност за българската икономика.

Министър Димитров изрази подкрепата от страна на МОСВ и припомни, че през последните месеци са проведени срещи с представители на НСОРБ и са обсъдени промени в законодателството. По време на тези работни срещи са обсъдени и предложените от сдружението допълнения на наказателните разпоредби в Закона за управление на отпадъците с нови правомощия за кметовете при често срещани нарушения. Едно от тях е общините да установяват и налагат наказания за нарушаване на разпоредбите за събиране, включително разделно, съхраняване, транспортиране или третиране на битови или строителни отпадъци.

„Не е нормално министри и заместник-министри да извършват лично постоянен контрол на нерегламентирани сметища, за да бъдат те премахвани. Кметовете трябва да бъдат много по-строги към замърсителите. Нека се научим да опазваме околната среда от битови отпадъци”, призова министър Димитров.

Той изрази задоволство от добрата комуникация между МОСВ и НСОРБ и увери, че „с общи усилия ще можем да решим проблема с нерегламентираните сметища и да модернизираме националната система на събиране и обработка на отпадъците”.

Подкрепа от страна на МОСВ изрази и управляващият директор на Програма „Околна среда“ Галина Симеонова, която съобщи, че е предвидено финансиране за подобряване на системите за управление на отпадъците като ще се разработят поне 5 възможни модела, от които общините да избират.

Според нея за успешен преход към новата такса смет ключът е в подобряването на разделното събиране в общините. Затова през тази и следващите години програмата ще финансира с над 350 млн. лв. системи за разделно събиране на биоразградими отпадъци, както и изграждане на площадки за доброволно предаване на едрогабаритни и рециклируеми отпадъци от гражданите.

В рамките на дискусионния панел на тема „Недостигът на вода и климатичните промени: как да опазим водните си ресурси“, който модерира бившият министър на околната среда Юлиян Попов, министър Петър Димитров заяви, че климатичните промени усилват кризите с безводието и наводненията и изискват много по-амбициозна работа от страна на всички институции за справяне с проблемите.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура