Девин отбеляза тържествено 112 години от Освобождението си

09 Oct, 2024

С тържествена заря-проверка тази вечер на площад “Игор Юруков” бе отбелязана 112-та годишнина от Освобождението на град Девин и региона.

Церемонията бе проведена с участието на представителни блокове на 101-ви Алпийски полк – Смолян, представителния духов оркестър на Военновъздушните сили – Пловдив, и ученически блок от Средно училище “Христо Ботев” – Девин.

Тържествената проверка бе под командването на началника на отделение във военното формирование в Смолян майор Иван Атанасов и бе приета от заместник-началника на щаба по операциите на 101-ви Алпийски полк майор Владимир Сариев.

Във военния ритуал участие взеха националното знаме на Република България и знамето на СУ “Христо Ботев” – Девин.

Стотиците жители и гости на град Девин бяха приветствани от кмета на Община Девин Здравко Иванов:

“Свободата е най-висшата ценност, която трябва да пазим чиста и неопетнена, за да съхраним идентичността и гордостта си!

Силно се надявам, свободата да бъде предавана от поколение на поколение и да не се налага отново да се борим за нея!

Вечна слава за всички велики герои, отдали живота си за освобождението на Родопа планина и България!

На всички жители и гости на нашия град желая здраве, сили и устременост!”

Председателят на Общински съвет – Девин, инж. Карамфил Каров също се обърна към присъстващите:

“Днес ние отбелязваме Деня на Освобождението на Девин и региона. 8 октомври не е само празник, а и ден на преклонение и почит пред паметта на тези, които преди 112 години се жертваха за нашата свобода. Тя е изстрадана и заслужена от десетките знайни и незнайни герои! Дълг на всеки от нас е да помним и предаваме на подрастващото поколение нашата история и славния героизъм на нашите предци”, каза в словото си инж. Каров.

Поздрав отправи и областният управител на Смолян Захари Сираков.

“Прекланяме се пред подвига и саможертвата на герoите и се гордеем, че сме потомци на славния български род! Нека и на дела покажем, че сме достойни наследници, които ревностно защитават националните ценности! И днес има много значими каузи, около които да се обединим като народ! В съвременния свят трябва да отстояваме безкомпромисно свободата и независимостта на държавата си! Да бъдем разумни и добронамерени във взаимоотношенията си, в сътрудничество да надграждаме и развиваме Родопите и България!”, се казва в част от словото на Захари Сираков.

Сред официалните гости на празника бяха народните представители от 50-ото Народно събрание д-р Красимир Събев, Хайри Садъков и инж. Анджей Джандев. Годишнината бе уважена и от командира на поделение 28 330 в Смолян, полковник Стефан Димов, инж. Николай Юруков – зам.-кмет на Община Девин, както и от кметовете на общините Рудозем и Мадан – съответно Недко Кулевски и инж. Фахри Молайсенов.

По повод Освобождението Община Девин получи поздравителни адреси от президента на Република България Румен Радев, Атанас Зафиров – изпълняващ функциите на председател на БСП, Мирослав Янчев – кмет на Община Златоград, Илияна Ферева-Зелева – председател на Районен съд – Девин, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Димитър Асенов – директор на Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, и др.

След тържествената заря празникът продължи с концерт на Торино и Пашата.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура