Все повече домакинства се отказват от дървата за огрев

08 Oct, 2024

До настоящия момент нашето предприятие е продало 168 000 куб.м. дърва и сме снабдили около 25 000 домакинства с дърва за огрев.

Това съобщи пред “Фокус“ инж. Асен Карабов – заместник-директор на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян.

В сравнение с миналата година за същия период, домакинствата получили дърва са били 35 000, а количествата 258 000 куб. м. Това означава, че имаме около 30% по-малко реализация тази година, спрямо миналата година, сравни инж. Карабов.

Той посочи, че според доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който показва потреблението на биомаса като брой домакинства, през 2002 г. 50% от домакинствата са ползвали за отопление биомаса, включително дърва за огрев, а към 2023 г. процентът е 27%.

“Тоест намалели са наполовина домакинствата, които се отопляват по този начин. Разбира се в този доклад, това потребление е свързано с енергийната бедност на хората. Всъщност ниските цени на тока стимулират хората да преминат на отопление на ток. Както знаем, че има и програми в различни общини за смяна на горивата и начина на отопление и те да подпомагат хората да преминат на друг вид горива“, обясни инж. Карабов.

Зам.-директорът на ЮЦДП – Смолян отбеляза, че дъб и бук са предпочитаните дърва за огрев. Търсят се по-малко иглолистни, борови и смърчови видове. Причината е, че широколистните са по-калорични и затова хората предпочитат тях.

“За предприятието средната цена на дървата за огрев спрямо миналата година е с около 17 % по-ниска. Продажната цена на един кубик букови дърва в смолянските стопанства е от 58 лв. до 63 лв. Иглолистните дърва са 42 до 48 лв. Разбира се това са цените на наш склад, отделно е транспорта. В 95 % от случаите той е частен и самите превозвачи определят цените за транспортните разходи, в зависимост от това къде се намира населеното място, където се транспортират дървата“, каза още инж. Карабов.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура