Община Доспат вече има Генерален план за организация на движението

08 Oct, 2024

Доспат е първата община в Смолянска област с одобрен от Общинския съвет (ОбС) Генерален план за организация на движението (ГПОД) в населените места на общината, каза заместник-кметът Славейко Сельошев по време на разглеждане на докладната записка в ОбС, предаде БТА.

Той посочи, че изготвянето на плана е възложено от общинската администрация. Преминал е през две фази – обществено обсъждане и експертен съвет. Имало е отправени забележки и изпълнителят го е доработил, като се е съобразил с няколко от предложенията.

По време на разглеждане на точката, общинският съветник Владимир Делиев (ПП-ДБ) посочи, че има нередност по отношение на предвидена спирка в село Барутин, в участък, където няма как да се постави. Заместник-кметът Сельошев отговори, че всички кметове на населените места е трябвало да огледат плана и да представят забележки. „В случая със село Барутин не сме получавали забележки. Ако има спирка на такова нерегламентирано място, най-вероятно ще се коригира“, добави той.

Генералният план бе одобрен с 10 гласа „за“ и 2-ма „въздържали се“.

Общинският съвет прие с 9 гласа „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“ и отчета на кмета Елин Радев от проведения през август празник „Фестивал на народното творчество и събор на чешмарите – Доспат 2024 г.”

Дискусия породиха няколко пера от разходите  за участниците в размер на 55 646 лева. „За толкова малка и бедна община да харчим 55 646 лева за участници, не знам дали другаде се харчат толкова пари. Тези мероприятия в почти цялата страна се правят така общината да е на печалба, да има някакъв смисъл от фестивала“, каза съветникът Владимир Делиев.

Заместник-кметът Славейко Сельошев отговори, че общината не е търговски обект, за да има печала. „Целта е приходите и разходите да се покрият. Това, че сме изразходвали 53000 лева за програма и участници е добре, защото привличаме повече хора, които посещават общината“, посочи той. Председателят на ОбС Адалберт Ферев обясни, че средствата за празника са от спонсорство и за дофинансиране от общината са останали 1063 лева.

Съветникът Александър Василев (ПП-ДБ) отбеляза критично и средствата, платени на РУ – Девин за охрана в размер на 3497 лева.

„Полицията има охранително звено, всяка година преценяват от колко души ще имат нужда за охрана и за да не се допускат произшествия и инциденти, те ни казват колко ще струва. Ние превеждаме сумата на Областна дирекция на МВР“, обясни Сельошев.

Общинските съветници гласуваха положително и по останалите точки от дневния ред, касаещи докладни записки с разпоредителни сделки с имоти.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура