Мечки нанесоха щети в Родопите

07 Oct, 2024

През септември Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян е извършила 15 проверки за установяване на щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от кафява мечка, предаде “Дарик”.

По пет сигнала са получени от населени места в общините Девин и Баните. Две нападения са регистрирани в района на с. Кестен, а по едно в селата Чуреково, Грохотно и Осиково.

Три щети са регистрирани в землището на с. Гълъбово, и по една в Рибен дол и Планинско. Две нападения има в района на с. Змеица, община Доспат, и по едно в околностите на населените места Стойките, Турян и Могилица в община Смолян.

Щети от мечки: Причини, предпазни мерки и обезщетения

През предходния месец е извършена и повторна проверка на констатирана щета за ранено теле в с. Змеица от кафява мечка, поради настъпилата смърт на домашното животно.

Инспекторите са извършили и 5 проверки за установяване на щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, които не са нанесени от кафява мечка – в землищата на с. Аламовци, община Златоград; с. Равнината, община Рудозем; с. Змеица, община Доспат и в с. Кестен, община Девин.

Взети са и превантивни мерки срещу причиняване на щети от кафява мечка в землището на с. Гълъбово, община Баните. Направени са и две проверки за наличие на екземпляри от кафява мечка в район с щети, нанесени от кафява мечка, в землището на с. Кестен, община Девин.

Направен е и оглед в района на с. Могилица, община Смолян, за присъствие на кафява мечка.

Всички постъпили сигнали се проверяват своевременно, дори и през почивни дни, като за всички доказани щети, от РИОСВ – Смолян се изготвят предложения за обезщетяване на собствениците.

Като превантивни мерки за недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, екоинспекцията съветва пашата да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура