Николай Мелемов ще остане кмет на Смолян след парламентарните избори

23 Sep, 2024

Кметът на Община Смолян Николай Мелемов повежда листата на ГЕРБ-СДС в област Смолян.

По този повод Мелемов даде специално интервю пред БНР, където даде отговор на най-ключовия въпрос дали ще се откаже от поста на кмет, за да стане депутат.

Ласкаете ли се от тази номинация с определението “Успешните кметове ще водят листи, ще дърпат партията напред”?

Надали, защото в крайна сметка щом хората ме избират за кмет, това не е ласкателство, а по-скоро отговорност. Така го чувствам аз, така че в политиката ласкателство не е подходяща дума според мен.

Това е партийна оценка за вашата работа.

Аз 18 години съм областен координатор от самото създаване на партията, така че в това има някаква логика.

А това е добро решение ли е г-н Мелемов за Вас, който сте свързан отдавна с местната власт, въпреки че Вие имате и депутатски мандат, но добра политическа логика ли е избраният за кмет, който е убедил съгражданите си и жителите на общината да бъде избран за кмет, а сега да им кажете на хората “Ами дотука бях кмет, сега се кандидатирам за депутат”?

Тук логиката според мен е по-друга и не случайно ръководството на партията прие това решение. Това решение по-скоро гарантира на хората, че поетите ангажименти, който партията ще поеме на тези избори, ще бъдат изпълнени, защото найстина общинската власт е най-близо до хората – постоянен контакт с хората, така че логиката е, че по този начин ще се гарантира, че ще изпълним поетите ангажименти, а те са много сериозни и насочени преди всичко към хората.

Има няколко момента за Смолян например: пътят Асеновград-Смолян (трета лента). Ние сме единствената област в България, която е единствено на автомобилен транспорт.

Имаме единствено второкласен път, така че партията поема ангажимент, ако управлява България да бъде направена трета лента. Това касае цялата Смолянска област.

Този ангажимент много отдавна и поет и мисля, че до проектиране не се стигнало на третата лента?

Да, поеман е, но сега влиза в програмата на партията и гарантира партия ГЕРБ, че ако тя ръководи този трилентов път ще бъде направен.

Също друг ангажимент, знаете Национална програма за саниране. Безвъзмездно на хората им бяха санирани блокове. В Смолян това са над 60 блока. Имаме готови още 65, само че те не могат да тръгнат.

Ето – ГЕРБ казва, че ако управлява ще направим Национална програма и тези блокове ще бъдат санирани. Това страшно важно, защото всички виждаме разликата на санирания и несанирания блок. Повечето хора не могат да си позволят сами да го направят.

Такива ангажименти са най-важните и може би точно за това кметове участват, за да гарантират, защото хората всеки ден са при нас, всеки ден питат. Затова сега ще поемем ангажименти, които надявам се да се случат.

Ако бъдете избран за депутат, Вие ще напуснете ли кметския си пост?

НЕ, естествено. Не мога да излъжа хората.

На последните избори, които бяха юни месец за 1-ви път ГЕРБ е втора политическа сила в област Смолян. Точно затова се включвам в кампанията, за да си върнем 1-то място и защото, за да изпълни ГЕРБ своите обещания трябва да има по-добър резултат и да има повече депутати.

Всички видяхме, че ГЕРБ е единствената конструктивна партия в този парламент. Това е надеждата, правейки добър резултат ГЕРБ да бъде в по-добра позиция и това да гарантира на България едно стабилно правителство.

Като казвате, че след изборите, какъвто и да е резултата Вие ще си останете кмет на Смолян, да кажем кои са следващите след Вас в листата.

На второ място е действащия депутат д-р Събев. Той е доказан вече парламентарист. След него е Красимир Даскалов – бивш кмет на Девин и действащ заместник-областен управител.

Недялко Славов е на 4-то място. Бивш областен управител на Смолян, бих казал най-добрия областен управител, който  е имал Смолян.

След това следват Мария Семерджиева, познават я всички хора в образованието, доказала се в тази сфера.

Млади хора следват – Иван Стоев, Петя Касабова от Чепеларе и накрая затваря листата Тодор Батков-младши.

И на предните избори той също беше кандидат.

Да и направи много преференции.

Как ще си върнете гласовете и ДПС ли е основния опонент в областта? И кое ДПС, защото тук въпроса се раздвоява рязко?

Аз за 18 години никога не съм коментирал нашите опоненти и сега няма да го направя.

Ще си върнем гласове с активност. Отчитам, че юни месец не беше добър месец за избори. Много хора бяха извън областта. Октомври е много по-благоприятно. Това е единия фактор.

Вторият е да бъдем активни ние кандидат-депутатите. Да се срещаме с хората и найстина тези ангажименти, които обявяваме, да ги поемем лично в очи в очи, а не да остават само на книга.

Защото това е най-силното – срещи с хора и поемане на реални ангажименти. Хората знаят, че ние като поемем ангажименти в Смолян и Смолянска област ги изпълняваме.

Хората на обещания не вярват. Избирателната активност все повече пада и затова основен ангажимент в заявките на политическите партии е да мотивират повече хора да гласуват.

Ние всички знаем колко избори се направиха и резултата какъв е. Другото което е – гледат разправиите, гледат омразата, която излъчват много от политиците и това всичко отвръщава хората.

Затова разчитаме на местно ниво да водим позитивна кампания. Не коментираме опоненти. И кампанията ще бъде само това, което ще свършим за хората.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура