В Неделино отглеждат лимони и портокали, дори кумкуат

10 Sep, 2024

Мнозина жители на Неделино започнаха да отглеждат лимони, портокали, дори кумкуат по дворове и тераси, експериментирайки в годините на глобално затопляне, каза пред БТА кметът на общината Боян Кехайов.

Според него през тази година температурите са необичайно високи, но за първи път през лятото няма воден режим в Неделино.

Цитрусовите растения и палми се отглеждат предимно в саксии в дворовете, като през последната зима дори не се е наложило да бъдат прибирани на топло в помещения.

Някои жители на Нелелино даже опитват да засаждат банани и маслини, пробвайки дали сортовете ще виреят в затоплящия се климат на планинската община.

В саксии може да се види и растението, срещано на остров Корфу – кумкуат. Миналата зима беше много благоприятна и такива екзотични растения стават по-характерни за района, обясни кметът.

Палма пред сградата на община Неделино също оцелява през зимните температури в града. Новите топлолюбиви видове пристигат в Неделино от съседна Гърция.

Необичайно топлото време и засушаването тази година не доведоха до воден режим, тъй като през последните години Община Неделино инвестира в подмяна на километри от водопроводната мрежа, коментира Боян Кехайов.

Проблем с водоснабдяването през летните месеци е наблюдаван само в села в общината, които не са към ВиК оператора и са намалели повърхностните им водоизточници.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура