Обсъдиха мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините

10 Sep, 2024

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) обсъдиха мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините.

Срещата се проведе по инициатива на Министерството по повод предстоящите промени в Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

В нея участваха заместник-министърът на околната среда и водите Виктор Атанасов и директорът на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ Светлана Божкова.

От страна на местната власт участие взеха Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово и член на УС на НСОРБ, Надежда Бобчева, зам.-кмет на Столична община и председател на Постоянната комисия по екология на НСОРБ, Иван Стоянов, зам.-кмет община Пловдив, Милена Ковачева, началник отдел „Екология“, община Карлово, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и Десислава Стойкова, юрисконсулт в НСОРБ.

МОСВ запозна представителите на общините с промените в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), които предстои да бъдат представени за обществено обсъждане. В проектозакона е включено разработване на модел за единно докладване и събиране на информацията, свързана с количествата отпадъци от всички задължени лица, извършващи дейности с отпадъци в страната.

Обсъдени бяха и предложените от НСОРБ допълнения на наказателните разпоредби в ЗУО, с нови правомощия за кметовете на общини да установяват и налагат наказания за нарушаване разпоредбите относно събирането, включително разделното, съхраняването, транспортирането или третирането на битови или строителни отпадъци и др. често срещани нарушения на законодателството.

Представителите на НСОРБ поставиха темата за подобряване на взаимодействието между общините и организациите по оползотворяване на масово разпространени отпадъци и прилагане в пълнота на принципа за „разширената отговорност на производителя “ (РОП).

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура