Кметът Хаджиев: Родолюбиви чепеларци също вземат участие в Съединението на България

06 Sep, 2024

Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и председателят на Общинския съвет в Чепеларе Екатерина Петрова поздравяват жителите и гостите на Община Чепеларе по повод 6 септември – Ден на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

На тази паметна дата през 1885 година нашият народ поема отговорността за собствената си съдба, за да живее в свободна и обединена България, припомня кметът Хаджиев.

„Родолюбиви чепеларци също вземат участие в този акт на истинско единение. Васил Дечев, заедно с други видни съмишленици учредяват „Таен рупчоски родолюбив комитет“, чиято цел е да подпомогне Съединението.

На 6 септември 1885 година, в Пловдив, той се среща с членовете на Временното правителство, получава прокламациите и тръгва към Чепеларе

На 7 септември рано сутринта Дечев е в родното си селище и пръв донася радостната вест за Съединението. Камбаните бият тържествено”, споделя кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Уроците от онези решителните дни ни задължават да помним, че „Съединението прави силата“. Нека и днес, 139 години по-късно, да направим правилния избор към единство.

Със съвместни усилия, с уважение един към друг, да следваме примера на тези, които ни завещаха целостта на Родината, подчертава кметът на Чепеларе.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура