Чепеларе, Смолян и Пампорово АД сa важни за развитието на летище Пловдив

26 Jun, 2024

Три авиолинии до Пловдив са под въпрос заради невнасянето на ежегодните вноски от страна на общините, които са членове на Фонда за развитие на летище “Пловдив” – южната врата на България.

По този начин основната му задача да открива и развива нови авиолинии става все по-трудна, а привличането на нови авиокомпании се случва бавно през годините.

При годишна вноска от 1 лев на жител в община през календарната 2024 година единствено община Хисаря и наскоро присъединената община Садово са извършили плащане на годишната си вноска.

Същата ситуация е наблюдавана и през 2023 година по отношение членските вноски във Фонда, когато коректни са били само общините Чепеларе и Хисаря, въпреки договорените нови въздушни линии от и до летище “Пловдив”, чието съществуване е застрашено предвид липсата на финансова стабилност.

Фондът е създаден през 2010 година и благодарение на него са открити съществуващите и до днес средно по 10  полета седмично от Лондон до Пловдив с две различни авиокомпании. След 2013 година обаче всички членове спират да внасят своите вноски и работата на Фонда е била блокирана.

В същото време обединението от общини в региона на Бургас е факт, а основната им цел – развитие на Югоизточен регион с помощта на редовни целогодишни полети от и до летище “Бургас”.

Предварителните индикации от учредителното събрание сочат, че първоначалният ресурс на нововъзникналия фонд ще е значителен при годишна вноска от 2 лева на брой жител от всяка община.

Ресурсът ще позволи разгръщане на преговорите за нови редовни полети пред много и различни по вид авиокомпании, които очакват така наречени “стимули”, за да започнат операции от летището в Бургас.

Към момента Фондът за развитие на летище “Пловдив” очаква да бъдат възстановени полетите от Манчестър до Пловдив, от ноември да стартират полети от втория по големина английски град Бирмингам, а от началото на следващата година да има и директни полети от южния испански град Малага до Пловдив.

Водят се и преговори за разкриване на директни авиолинии от Виена, Мадрид, Брюксел и Марсилия до Пловдив.

Желанието ни е да има полети до Пловдив от много повече дестинации и преговорите да приключват с успех много по-бързо. Всичко зависи от това дали сегашните членове на Фонда за развитие коректно ще платят членския си внос от 1 лев на жител за година и дали към Фонда ще се присъединят още общини и други частни компании, които подкрепят развитието на региона“, заяви изпълнителният директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Той припомни, че летището е държавно и може да инвестира единствено в подобряване на инфраструктурата, но Фондът е този, който може да развива нови линии.

Всяка нова дестинация е успешна, когато заедно общини и бизнес намерят начин за представяне на града, курортите и даденостите за туризъм в региона по атрактивен начин.

Забелязва се тенденция, че в авиационните форуми все по-често участват структури, които представят и промотират регионите като дестинации, за да привлекат вниманието на авиокомпаниите. Това е и успешната формула за привличането на туристи от чужбина в Пловдив и региона“, допълни Ангелов.

Интерес има и за полети от Милано, Рим, Кипър, Барселона и Валенсия до Пловдив.

Във Фонда за развитие членуват общините Пловдив, Смолян, Чепеларе, “Родопи”, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово, Перущица и три частни дружества – “Пампорово” АД, “Гранд хотел Пловдив”, СНЦ Фонд Феникс.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура