Цени на апартаменти в София и Пловдив през 2024 в сравнение с 2020 (и какви са в Смолян)

25 Jun, 2024

София и Пловдив държат първенството при сделки с имоти, тъй като са най-предпочитани от гледна точка на перспективи за работа и обучение.

С колко нарастват цените за 2020-2024 г. в най-големите градове и каква е ситуацията в Смолян, коментират експертите от портала за обяви за апартаменти Реалистимо.

В най-желаните софийски квартали цените са нараснали с над 100%

Бърза справка в статистиката показва, че в най-желаните квартали на София: Малинова Долина, Манастирски ливади и Кръстова вада, цените за квадратен метър са се увеличили поне два пъти.

Докато в средата на 2020 г. в Манастирски ливади и Малинова долина семействата са можели да закупят жилище за около 1100 евро за квадрат, а в Кръстова Вада – за средно 850 евро, четири години по-късно сумата е съответно средно 2100-2300 евро и за трите квартала.

Лозенец, който през 2020 г. се откроява като най-скъпия квартал в столицата, единственият, който държи цени над 2000 евро за квадрат още тогава, в средата на 2024 г. отбелязва по-малко увеличение – тук жилищата струват около 2800-2900 евро за квадратен метър.

Друг скъп, по-централен квартал – Оборище, отбелязва значителен ръст – скокът е от 1700 преди четири години до над 3000 евро за квадрат сега.

Причините са различни – бумът не само на сделки, но и на строителство и инфраструктурно облагородяване, обяснява скока на цените в по-новите квартали.

Що се отнася до старите, тук става дума по-скоро за факта, че продавачите очакват купувачите да са готови да дадат по-големи суми за имоти в централната, престижната част на града, именно защото районите са известни с тези си характеристики.

В Пловдив преди 4 години рядко има квартали с цени над 1000 евро за квадрат, днес почти всички са с такива

През 2020 г. цените в Пловдив са значително по-ниски от софийските. Масово за под 700 или между 700 и 800 евро на квадрат желаещите могат да се сдобият с хубав двустаен апартамент, включително и в по-желаните квартали. Днес средните цени в Пловдив са около 1100-1200 евро за квадратен метър, което все още е значително по-евтино от София, където средната сума за града надхвърля 1400 евро.

И през 2020, и сега, Младежки хълм остава най-скъпият квартал, тогава със средно 1050 евро, а сега – с над 1800 за квадрат. Апартаменти в квартал Изгрев в Пловдив могат да се намерят за малко над 1000 евро на квадратен метър.

Така в Пловдив се наблюдава по-слабо увеличение на цените, което обаче отново надхвърля 70-80%.

Градът под тепетата става все по-предпочитана алтернатива на столицата, тъй като работата от разстояние, наред с решенията на редица компании да разкрият офиси там, а не само в София, позволява на хората да потърсят повече лично пространство и удовлетворение, а не да се фиксират върху възможностите за работа.

Така увеличеното търсене на жилища, заедно с вдигането на цените на всички останали стоки и услуги, обяснява и скока на пловдивския имотен пазар.

В Смолян цените остават ниски

Като едно от по-малките населени места в България, при това намиращ се в един от най-бедните райони на страната, Смолян държи изключително ниски цени на имотите. Предлагането в града е много слабо. Един поглед в портала на Реалистимо показва, че в момента в продажба там има само няколко апартамента.

Търсенето също е слабо, тъй като хората предпочитат по-големите градове и по-добре развитите региони на страната, заради повечето възможности за препитание и достъп до обществени услуги. Така цените в Смолян остават средно дори под 500 евро за квадрат, на фона на много високите в другите градове.

Отделни апартаменти могат да бъдат закупени и за 700-800 евро за квадрат, но тук става дума за жилища след основен ремонт или в някоя от малкото нови сгради в града. Независимо от това, НАП Смолян събира рекордни данъци за недвижими имоти в града.

От Реалистимо отчитат повишено търсене на професионални брокери от страна на частните лица, за да асистират с продажба или покупка на имот.

Ето защо от платформата стартираха услуга Доверен Брокер, където частни лица могат да се свържат с предварително проучени имотни специалисти за асистенция при сделка.

Допълнително от портала са подготвили серия от видеа във формат на подкаст по наболели теми, свързани със сделки с имоти.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура