Школото в родопското село Късак получи статут на екоучилище

20 Jun, 2024

Основно училище „Христо Ботев“ в село Късак бе удостоено с наградата ,,Зелен флаг” и получи статут ,,Екоучилище”. Така учебното заведение стана първото такова училище в община Доспат, което се нарежда сред училищата и детските градини в България, които с право могат да се нарекат Екоучилища.

Учебното заведение е и сред тези близо 91 школа, отличени с престижната международна награда „Зелен флаг“, съобщи Румяна Узунова – директор на основното училище в доспатското Късак.

Авторитетна награда е резултат от пълноценната работа на цялото училище, както и на активната дейност на клубовете ,,Природата около нас”, с ръководител Красимира Кехайова и “Творим и се забавляваме” с ръководител Айше Ефендиева, както и членовете на Екокомитета към училището.

За една година ОУ ,,Христо Ботев” успешно е изпълнило всички 7 стъпки от Методологията на Програма ,,Екоучилища”, но за да стане такова, то е участвало в съвместен проект на “Девин“ ЕАД и Българско Движение „Син флаг“ – “Влез в зеления кръг”, подкрепен от МОН и МОСВ.

Благодарение на него усилията на ученици и учители за формиране на умения и навици за опазване на околната среда, за подобряване на житейските нагласи и стилът на поведение у децата е възнаградена, споделя Румяна Узунова и допълва, че участието в проекта ще даде възможност на родопското училище да осъществява контакти с неправителствени организации, работещи по екологични проблеми, местни власти, международен обмен на идеи и работа в партньорство с учебни заведения в чужбина.

Програма “Екоучилища” е международна. Тя се инициира и ръководи от неправителствени организации, членове на Фондацията за Екологично Образование /FEE/.

Програмата стартира през 1994 година в отговор на предизвикателството за обединение на усилията на младите хора за разрешаване на екологичните проблеми и устойчивото развитие.

„Екоучилища“ насърчава участието на учители и ученици в практически дейности, които водят до намаляване на вредното въздействие върху околната среда и консумацията на вода и енергия.

 

Снимка: Facebook

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура