Зелена светлина на Регламента за възстановяване на природата

18 Jun, 2024

На 17 юни 2024 г., след напрегнато обсъждане, Съветът по околна среда на Европейския съюз най-накрая прие Регламента за възстановяване на природата (Nature Restoration Law, NRL), обяви природозащитната организация WWF Bulgaria.

Tова беше последната дългоочаквана стъпка, за да се превърне предложението в закон. Резултатът е огромна победа за природата, действията в областта на климата, гражданите и бъдещето на Европа.

Държавите-членки изпълниха ангажиментите си и с мнозинство от 20 страни, представляващи 66,07% от населението на ЕС, регламентът беше официално одобрен. Това се случи и благодарение на австрийския министър на околната среда Леоноре Гевеслер, която се намеси в последния момент, променяйки предишната позиция на Австрия в защита на регламента.

Коалицията #RestoreNature („Да възстановим природата“), включваща организациите BirdLife Europe, ClientEarth, EEB и WWF EU, коментира:

„Днешният вот е огромна победа за природата и гражданите на Европа, които отдавна призовават за незабавни действия за справяне с тревожния упадък на природата. След години на интензивна кампания и период на възходи и падения, ние се радваме, че регламентът вече е реалност.

Този ден ще остане в историята като повратна точка за природата и обществото. Сега се нуждаем от помощта на всички: държавите-членки трябва правилно и незабавно да приложат това законодателство в своите страни в тясно сътрудничество с всички заинтересовани.

Природата може да се възстанови в полза на климата, биоразнообразието и хората!“

Пътят до приемането на Регламента за възстановяване на природата

Регламентът премина през едно от най-бурните пътешествия в историята на законодателството на ЕС. След като оцеля в безпрецедентна и абсурдна дезинформационна кампания, целяща да го унищожи в Европейския парламент, изникна рискът да бъде отхвърлен на последната стъпка в Съвета по околна среда. В крайна сметка обаче подкрепата за закона взе превес.

Резултатът идва тъкмо навреме, за да се представи на предстоящата Конференция на ООН за биологичното разнообразие (CBD COP16) по-късно тази година, показвайки, че Европа желае да сочи пътя в справянето с кризите на климата и биоразнообразието, като се придържа към своите глобални ангажименти. Това също е и много ясно послание към новия Европейски парламент и Европейска комисия да не забравят да държат биологичното разнообразие на челните места в своя дневен ред.

Приемането на регламента е резултат от масова обществена мобилизация. През последните няколко години бяха събрани над 1 млн. подписа и послания от граждани, многократни призиви от над 6000 учени, над 100 компании, младежки организации и гражданско общество от различни сектори в защита на регламента и целостта на Зелената сделка.

Коалиция #RestoreNature благодари на всеки, който допринесе за този резултат и го направи възможен! 

Регламентът е важен и за България

Няколко конкретни момента в него ще са от огромна полза за природата у нас. Регламентът предвижда:
  • задължение да се увеличи свързаността между природните местообитания, както и между местообитанията на видовете от екологичната мрежа „Натура 2000“;
  • задължение за инвентаризация на преградите по реките. Трябва да се определи кои от тях да бъдат премахнати, както и да се изработи план за това. WWF напомня, че от години подобни мерки стоят в Плановете за управление на речните басейни без да бъдат прилагани;
  • разнообразяване на земеделския ландшафт до равнища, определени от самата държава;
  • задължение да няма нетна загуба на зелени пространства в градовете, а до 2050 г. поне 10% от градовете и предградията да имат зелено покритие;
  • задължение за подобряване качеството на горите, включително извън мрежата „Натура 2000“, което води до по-голямата им устойчивост и опазване на биоразнообразието в тях;
  • мониторинг като задължителен елемент от плана за възстановяване.
Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура