Удостояват посмъртно Апостол Кисьов със званието „Почетен гражданин на Смолян“

12 Jun, 2024

Основателят на легендарния оркестър 100 каба гайди Апостол Кисьов ще бъде посмъртно удостоен с престижното звание „Почетен гражданин на Смолян“.

Това ще се случи по време на Националния гайдарски събор в село Стойките, който ще бъде посветен на 100-годишнината от рождението на знаменития родопски музикант и фолклорист.

Съборът на гайдата в Стойките ще бъде и мястото на премиерата на документален филм за Апостол Кисьов.

Музикално-културното събитие ще се проведе на 29 и 30 юни в красивото смолянско село, където се очакват стотици гайдари от цялата страна да озвучат Родопа планина с уникалния звук на гайдите си.

Апостол Кисьов е роден е на 18 ноември 1924 година в село Стойките. Смята се, че той възражда гайдарството в Родопите, като създава десетки школи по каба гайда в различни населени места.

Обикаля родопските села и градчета из този планински край и намира хора, умеещи да свирят на гайда. Тъй като те не могат да четат нотите, създава уникална пръстова система за дирижиране.

През 1961 година Кисьов основава гайдарския оркестър 100 каба гайди и е негов ръководител повече от 25 години.

Първата концертна изява на оркестъра е на събора Рожен през същата година. Някои хора наричат гайдарския му състав „Чудото на Рожен“. През 1970 година създава и Детски гайдарски оркестър, както и Детско-юношески ансамбъл в Смолян.

 

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура