Мост на културното наследство на МИГ Преспа – общини Баните, Лъки и Чепеларе

28 May, 2024

На 29.05. 2024 г. от 11:00 часа в заседателната зала на Община Чепеларе ще се проведе информационна конференция по проект «Мост на културното наследство на МИГ Преспа – общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ Ардино- Джебел.

Предвидените дейности  по проект «Мост на културното наследство на МИГ Преспа – общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ Ардино – Джебел са:

  1. Създаване на иновативен културно-туристически продукт – пътеводител, като част от „Мост на културното наследство на МИГ Преспа и МИГ Ардино- Джебел“.

Пътеводителят на културното наследство, представляващ разнообразна мозайка от културно и творческо изразяване, наследство от предходните поколения на региона за идните поколения ще бъде във видео и печатен формат. За целта ще бъдат закупени видео стени, на които ще се представи. В него ще бъдат  включени снимки на исторически, културни, географски, религиозни и други забележителности.

  1. Провеждане на 5 фестивала във всяко населено място – Ардино, Джебел, Баните, Лъки и Чепеларе, насочени към традициите в миналото, настоящето и бъдещето, на които ще бъде  представен и популяризиран иновативния културно-туристически продукт – пътеводител.

Фестивалите са изключително разнообразна и динамично развиваща се форма на туризъм. Те представляват най-достъпната възможност гостите да се докоснат до богатото минало, обичаите и настоящето на местната общност. Предвижда се те да се провеждат с участието на всички жители от съответните общини и гости от други населени места. Ще бъдат поканени туристически агенции, местната власт, читалища, музеи, туристически дружества и представители на туристическия бранш – хотели, къщи за гости, хижи, ресторантьори и др. За участие ще бъдат поканени местни фолклорни и самодейни певчески и танцови ансамбли.

Предвидена е анимация за децата, като за целта ще бъдат включени аниматори, които ще подготвят специални забавления. Сцената ще бъде отворена за всеки, който иска да се изяви, без възрастови ограничения.

По проекта ще бъдат закупени шатри, маси и столове, които ще бъдат използвани при представянето и дегустацията на традиционни местни ястия.

  1. И не на последно място, по проекта ще бъдат организирани семинари/обучения с представители на местната администрация и заинтересовани страни за управление и представяне на местното културно-туристическо наследство и придобиване на умения за привличане на нови публики (туристи).

Обучението засяга въпроси от обществена, икономическа и културна и гледна точка и може да се използва едновременно в рамките на предвидената програма. Вземайки в предвид същността на материала, той ще се опита в максимална степен да отговори на специфичните образователни нужди за привличане на туристи в региона. Практикуващите ще могат да го прилагат като го адаптират към техните реалности, могат да използват части от материала, да го обогатят, да променят някои теми, добавят или опростят работните програми. В крайна сметка, това ще допринесе за разработване на по-информирани, дисциплинирани и активни практикуващи.

Стойността  на проекта е 147 677.80 лв. с период на изпълнение  12 месеца – от 30.11.2023 г. до 30.11.2024 г. Точните дати на фестивалите и обученията, които предстоят ще бъдат съобщени на информационната конференция на 29.05.2024 г. от 11:00 часа в заседателната зала на Община Чепеларе. Всички заинтересовани лица са добре дошли, достъпът е свободен!

П Р О Г Р А М А

За провеждане на информационна конференция по проект Мост на културното наследство на МИГ Преспа-общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ Ардино- Джебел

Място:  гр. Чепеларе, ул. „Беломорска“ 44 Б, ет. 3 –  заседателна зала на Общинска администрация

Дата: 29.05.2024 г.

11:00-11:10 Регистрация на участниците
11:10-11:20 Откриване
11:20-11:40 Представяне на проекта Мост на културното наследство на МИГ Преспа-общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ Ардино- Джебел
11:40-12:00 Представяне на целите на проекта Мост на културното наследство на МИГ Преспа-общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ Ардино- Джебел
12:00 -12:20 Представяне на дейнстите по проекта Мост на културното наследство на МИГ Преспа – общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ Ардино- Джебел
12:20- 12:50 Представяне на обектите на иновативния културно-туристически продукт – Пътеводител и филм
12:50-13:15 Календар на предсоящите събития – фестивали, предвидени по проекта Мост на културното наследство на МИГ Преспа-общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ Ардино- Джебел
13:15 – 13:30 Представяне на обученията, предвидени по проекта, насочени към  въпроси от обществена, икономическа и културна гледна точка
13:30 – 13:40 Дискусия
Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура