Алпинистът Христо Христов загива на Еверест на височина от 8680 метра

20 May, 2024

Смолянският алпинист Христо Христов участва в българската експедиция за изкачване на най-високия връх в света Еверест (8848 метра) през май 2004 година.

Върховете не се покоряват, защото човек не може да подчини природата с желанието си, заявява Христо Христов, тръгвайки от Смолян към Еверест.

Той добавя, че изкачването на върховете не се разглежда от алпинистите като собствено постижение или предизвикателство спрямо себе си, а с годините се превръща в начин на живот.

“С Христо се разминахме на трето стъпало, това е на около 8 700 метра, когато аз слизах от върха, а той вървеше нагоре. Аз лично не видях видимо притеснение в Христо, че не се чувства добре. Дори аз самият не се чувствах добре и той ми предложи лекарства.

Това ни беше последната приказка и се разделихме, аз тръгнах по пътя си надолу, а той нагоре.

Христо не се прибра в лагера, което е доста тревожен факт за нас. Всички знаем какво означава това и на сутринта направих опит да го потърся с кислородна маска, като успях да стигна до 8500 метра”, разказва преди 20 години алпинистът Дойчин Боянов.

Тялото на Христов е било намерено на 20 май малко над второто стъпало на височина от 8680 метра. Първи до тялото са ръководителят на руската експедиция достигнали Александър Абрамов и двама шерпи.

Христов е бил седнал, вкопчен в парапета. Има безспорни факти, че Христов е успял да покори върха. Смолянчанинът е бил видян на върха на света от двама шерпи.

Тялото на Христо не е свалено от лобното му място в Хамалаите, тъй като няма практика труповете на загиналите там алпинисти да бъдат транспортирани.

“Не е важен върхът, а пътят извървян до него!”

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура