Марин Захариев: Планетариумът отваря врати за посетители до края на февруари

05 Feb, 2024

Планетариумът в Смолян отваря врати за посетители до края на февруари след продължителния ремонт.

Това съобщи пред “Фокус“ заместник-кметът на Смолян Марин Захариев.

“За техниката, която се закупи през финансовия инструмент, понеже финансирането е от две програми, срокът е удължен до април месец. Въпреки това вече се извършват финални инсталации и настройки през тази и следващата седмица.

Ако всичко е наред в края на февруари между 20 и 29 ще може планетариумът да отвори врати и посетителите да се насладят на новите спектакли“, категоричен е Захариев.

Той уточни, че по сградата отдавна работата и въвеждането в експлоатация е приключило. “Настройва се специфичният софтуер през следващите 15-тина дни и би трябвало до края на февруари да обявим и отварянето на услугата.

Търсим персонал, оказа се, че няма много физици. Имаме един, както и директорът, но поне още един трябва да назначим на първо време“, посочи Захариев.

Той допълни, че ще се открие и магазин за сувенири. Има и втори посетителски център – четири пет атракции има, както и интересен макет на луната, която се върти. Ще има и интерактивни установки, в които се отговаря на въпроси за съзвездия и слънцето“, добави зам.-кметът на Смолян.

Директорът на Планетариума Цветелина Генчева заяви, че абсолютно цялостното обзавеждане и техника са доставени в планетариума.

“В момента текат последни инсталации и настройки на цялата апаратура. Правим всичко възможно да отворим до края на месец февруари. В момента търсим екип, като най-важното е да имаме повече физици. Отпуснати са 7 щатни бройки, от които поне 3 или 4 е добре да бъдат физици, за да може Планетариумът в Смолян да работи без почивен ден от понеделник до неделя.

По този начин както гражданите на Смолян, така и всеки, който пожелае ще има достъп в работно време всеки един ден от седмицата да посети Планетариума“, уточни Генчева.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура