Мелемов: Проектобюджетът за 2024 година е балансиран

29 Jan, 2024

Общинският съвет в Смолян ще разгледа предложение за приемане на Бюджета на Община Смолян за тази година.

Рамката на проекта за бюджет за 2024 година е 81 146 826 лева, посочи кметът Николай Мелемов.

Ние, като община сме изправени пред предизвикателството да отговорим на очакванията, да направим най – доброто във всички сектори на местното управление, да подготвим и изпълним бюджет, спазвайки приоритетите и изискванията на местната общност, заяви кметът Мелемов.

Проектът на бюджет за 2024 г. е балансиран на основата на изготвен анализ на приходите и разчет на разходите, съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на Община Смолян.

Проектобюджетът има за цел да осигури средства за всички сфери на обществения живот, независимо от предизвикателствата пред които сме изправени, посочи градоначалникът.

Основните цели на проекта на бюджет за 2024г. на Община Смолян са осигуряване на устойчиво местно развитие, оптимално разпределение на ресурсите за поддържане и повишаване качеството на жизнената среда в населените места в общината, запазване на финансова стабилност, успешно съчетаване на различните финансови източници – собствени, национални, европейски и други международни програми за финансиране на проекти, подобряващи местното развитие, постигане на устойчив ръст на данъчните и неданъчните приходи – с мерки за повишаване на събираемостта, повишаване на ефективността на разходите, осигуряване на условия за прозрачност, публичност и граждански контрол върху начина на планиране и разходване на публичните средства.

Приоритети за Община Смолян са подобряване на жизнената среда, в т.ч.: подобряване на градската среда чрез изграждане, ремонт и поддържане на спортна и културна инфраструктура, благоустрояване на градската среда, ремонт и поддръжка на улици в населените места в общината, подобряване на условията за бизнес и инвестиции, образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, информационно обслужване, култура, туризъм и спорт.

Тези по-важни акценти са намерили отражение в проекта на бюджет, който ще осигури основните дейности за постигане на поставените цели по приоритетите, заложени в програмата за управление и Стратегическия план за развитие на Община Смолян, подчерта кметът Николай Мелемов.

ДОКЛАДНА

ПРИЛОЖЕНИЯ

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура