Очаква се през февруари министърът на регионалното развитие да посети Смолян

26 Jan, 2024

Регионалният министър Андрей Цеков се очаква да посети Смолян скоро, след като кметът Николай Мелемов проведе изключително ползотворна среща с него в МРРБ.

„Имахме пълно разбирателство по всички въпроси. Разбрахме се в началото на февруари да дойде в Смолян, защото на място по-лесно се решават проблемите, отколкото в София, в кабинета”, коментира след срещата кметът Мелемов.

Смолянският кмет е поставил въпроса свързан със свлачището край Тикале, който вече шеста година не е решен. Също и за другите проблемни места по пътя за Девин.

Министър Цеков е казал, че знае за тези проблеми. Ще дойде на място да ги види и ще работи за тяхното решаване.

По време на срещата е станало ясно, че пътят Смолян- Рудозем през паметника на връх „Средногорец“ ще бъде реализиран тази година.

„Относно санирането също сме на едно мнение, че трябва да се говори с финансовия министър, за да има национално финансиране. Това е единственото решение на казуса, който засяга всички градове в страната”, посочи Мелемов.

Според кмета Мелемов ако всяка година се отделя по 1 милиард лева, проблема ще бъде решен в продължение на 2-3 години.

Преди срещата с Мелемов, министър Цеков е провел такава с управителните органи на НСОРБ. На нея те също са настоявали за национално финансиране.

„Необходимо е да обединим всички усилията си това да се случи. Министър Цеков е професионалист и познава проблемите. Даже специално за санирането каза, че е гледал документацията на смолянски блокове и недоумява за някои неща. Проблемът е на фирмата, която прави обследването“, обясни Мелемов.

На срещата са били обсъдени и проектите, които трябва до месец март да подаде общината.

„На първия етап подадохме по-малко с идеята да ги оптимизираме и приоритетно по- важните да подадем. Оказа се, че до края на февруари може да се подават още проекти.

След това също могат да бъдат добавени. Всяка община има един лимит, който си е неин и трябва да го достигне. Така, че ние ще подадем повече проекти от лимита, който ни е определен“, допълни кметът на Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура