До 31 януари се подава декларация за облагане с туристически данък

26 Jan, 2024

Уважаеми собственици, лица извършващи дейност в места за настаняване,

Съгласно чл. 116, ал.1 от Закон за туризма – Лицата, извършващи хотелиерство, водят регистър за настанените туристи със съдържание на данните, утвърдени от министъра на туризма и публикувани на интернет страницата на Министерството на туризма. Вписванията в регистъра се извършват незабавно при настаняването на туриста.

Съгласно ал.2 – Регистърът по ал. 1 се води:

1. чрез централизирана информационна система, поддържана от министъра на туризма, достъпна чрез публично уеб-базирано или друго приложение за онлайн достъп – (ЕСТИ)

2. чрез избрана от лицето, извършващо хотелиерство, информационна система, отговаряща на изискванията на Закона за електронното управление;

3. на хартиен носител по образец, утвърден от министъра на туризма и публикуван на интернет страницата на Министерството на туризма

Съгласно ал.3 от същия член – За местата за настаняване от клас “А” и клас “Б” регистърът по ал. 1 се води съгласно ал. 2, т. 1 или

Горното означава, че категоризираните места за настаняване , като къщи за гости, семейни хотели, вили, учебни бази, бунгала, къмпинги, стаи за гости и др. подобни следва да регистрират (обикновено в ЕСТИ), настанените лица. За реализираните нощувки следва да се заплаща Туристически данък в община Доспат.

Съгласно Чл. 61р. от Закона за местните данъци и такси, (1) С туристически данък се облагат нощувките.

(2) Данъчно задължени лица са лицата, предлагащи нощувки.

(3) Лицата по ал. 2 внасят данъка в приход на бюджета на общината по местонахождение на местата за настаняване по смисъла на Закона за туризма.

(5) Лицата по ал. 2 подават декларация по образец до 31 януари на всяка година за облагане с туристически данък за предходната календарна година.

Съгласно Чл. 61с. (2) от ЗМДТ, Размерът на дължимия данък за календарния месец се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от Единната система за туристическа информация.

(7) Дължимият данък по ал. 2 се внася от данъчно задължените лица до 15-о число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките.

Уважаеми собственици, лица извършващи дейност в места за настаняване, приканваме Ви най-редовно да вписвате настанените туристи във вашите места за настаняване. Също така ежемесечно да заплащате дължимия данък, който към момента е от порядъка на 15 до 30 стотинки на нощувка, в зависимост от категорията на мястото за настаняване.

Който не е извършвал вписване на туристите , има възможност с годишната декларация по чл.61р, ал.5 от ЗМДТ да декларира реализираните нощувки и да заплати дължимия Туристически данък.

След тази дата компетентните органи от Общинска администрация ще извършват проверки и на лицата, които не са декларирали реализираните нощувки и/или незаплатили данъка ще се налагат санкции по ЗТ и ЗМДТ, които не са никак малки. Също така, ЗТ предвижда и прекратяване на категоризация и регистрация на туристическия обект за горепосочените деяния.

От ръководството на Община Доспат

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура