АПИ: Шофьорите да подготвят автомобилите за зимни условия

15 Nov, 2023

Републиканските пътища вече са в режим на зимно поддържане.

Въпреки че в момента температурите са високи, Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия, да не го отлагат за първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания и резки маневри.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при метеорологичните условия, ще затрудни работата на специализираната техника и ще възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

От 15 ноември до 1 март: Зимни гуми или поне 4 мм дълбочина на протектора

С наближаването на зимата шофьорите трябва да обърнат специално внимание на състоянието на гумите на техните превозни средства.

Според Закона за движение по пътищата от 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

Водачите на моторни превозни средства трябва:

– Да сменят гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;

– Да проверят изправността на всички светлинни източници на превозното средство;

– Да се движат с изправна стъклопочистваща система.

Съвети за безопасно пътуване при студени и зимни условия:

  1. Сменете всички течности със зимни. Особено важно е да замените водата с антифриз.
  2. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлинните източници.
  3. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.
  4. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.
  5. Проверете състоянието на гумите. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.
  6. В три- и четириколесните МПС задължително трябва има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.
  7. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.
  8. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метеорологични условия.
  9. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.
  10. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.
Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура