Община Смолян се сдоби с 3D принтер за рециклирана пластмаса

12 Oct, 2023

Община Смолян успешно приключи изпълнението на проект „Въвеждане на добра практика за намаляване количеството на депонираните отпадъци и повишаване информираността и капацитета за рециклиране в Община Смолян“, финансиран по ОП „Околна среда” 2014-2020 г., съфинансирана от ЕФРР на ЕС.

По проекта е доставен и функционира 3D принтер. Той работи с биоразградима пластмаса, произведена от растителни суровини, подлежащи на рециклиране.

Чрез 3D принтиране се изработват съдове от биоразградима пластмаса за събиране на биоразградими отпадъци в училищата.

Работата на принтера е достъпна за наблюдение от учениците от всички училища, като по този начин се демонстрира най-съвременният модел за намаляване и предотвратяване образуването на отпадъци, а именно използване на продукти от биоразградими суровини и годни за рециклиране, и така допринасящи за предотвратяване образуването на отпадъци.

Принтерът е един от най-големите налични FDM 3D принтери. С конструктивен обем от 700х700х820 mm, той позволява да се печатат изключително големи прототипи и обекти.

Произведените с принтера контейнери са поставени в училищата, с тях учениците се учат на разделно събиране на боклука.

В училищните сгради са доставени и контейнери за биоразградими отпадъци.
След приключване на проекта, принтерът ще бъде използван за демонстрации пред ученици на създаването на различни предмети от разградимата суровина.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура