Туристите очакват с нетърпение ски сезона в Пампорово

08 Oct, 2023

Ранните записвания показват, че Пампорово ще има добър ски сезон тази зима. Това заяви Мариян Беляков, изпълнителен директор на Пампорово АД в интервю за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Чисто статистически очакваме тази зима да бъде далеч по-добра от предишната. Поне през последните 15 години не сме видели две еднакви зими, отбеляза Беляков.

Предварителните прогнози сочат за студена зима с доста сняг, сподели шефът на планинския курорт.

Пампорово се подготвя така, както всяка предишна година – още от май месец насам сме в усилена подготовка за предстоящия зимен сезон, увери Мариян Беляков.

Пампорово се готви за най-силния си зимен сезон с промоция на лифт картите

Той посочи, че в Пампорово има нови подобрения по цялата ски зона, системата за сняг е допълнително подсилена.

По думите на Беляков водещите чуждестранни пазари са традиционно Ирландия и Великобритания, като до тях се нареждат румънски, гръцки, турски и други.

Ски сезонът не е особено дълъг – около 3 месеца. Хората го чакат с нетърпение винаги след едно лято и една скучна есен, сподели Беляков.

В последните 15 години всички милеехме за тази машина. Слава Богу тя вече е факт. Очакваме с откриването на зимния сезон чисто новият шестседалков лифт от Малина до връх Снежанка да бъде в пълна експлатационна готовност и да покрие много широк периметър от всички най-любими писти, каза Мариян Беляков.

Планинските курорти стават все по-атрактивни извън зимния сезон, категоричен е Беляков. Знаем много добре, че въздухът там е по-чист и всичко е по-зелено, по-светло.

Специално Пампорово има много слънчеви дни – един от водещите курорти по брой слънчеви дни в годината. Радваме се на все по-голяма посещаемост всяко следващо лято, коментира Беляков.

Курортът привлича туристи с разнообразие от атракционни – страхотен Байк Парк, който може би е най-големият на Балканския полуостров, многобройни екопътеки, Приключенски Парк.

В дестинация Родопи, на 15-20 км около курорта, хората могат да видят едни прекрасни неща. Включително да се възползват от отрицателната йонизация на въздиха, която витае в целия регион на Смолян.

Пампорово се разгръща като дестинация за СПА туризъм. В хотел Перелик е изграден нов SPA център на 3 етажа, на 3000 кв. метра, който има изключително модерни оборудване – възможност за прекрасна СПА почивка, не само зимата, но и лятото.

Основното, в което се концетрираме в момента е намирането на минерална вода в близък радиус от центъра на курорта, заяви Беляков.

Работим усилено в тази посока и се надявам в рамките на няколко години да я намерим. Убедени сме, че някъде там има жилка с минерална вода и подходящ разлом, въпроса е да уцелим където точно е той, посочи директорът на родопския курорт.

Ще се опитаме да финансираме проекта по някоя европейска програма с една от двете общини (Смолян и Чепеларе). Считаме, че развитието на трудно достъпните региони е основен ангажимент на държавата да създаде необходимите предпоставки за развитие на местния туризъм.

Минералната вода, като наличие и даденост, е най-силната предпоставка за развитието на целогодишен туризъм в България, подчерта Мариян Беляков.

Държавата трябва да влезе в ролята си на добър стопанин, включително към отдалечени региони като нашия, и да ни помогне чрез финансиране, проучвания и необходимите изследвания да намерим къде е тази вода, заяви той.

Инвестицията, която ще се направим в тази посока, ще бъде възвърната многократно – може би дори само за една година, смята Беляков.

Ще бъдат построени нови хотели, ще бъдат реновирани стари хотели, ще бъдат изградени куп нови атракциони. Всеки един регион, в който има минерална вода 365 дни в годината е много облагодетелстван, отбеляза шефът на Пампорово АД.

Промоционален ценоразпис на лифт картите до 31 октомври.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура