Близо 75 млн. лв. е рамката на проектобюджета на Община Смолян за 2023г.

22 Aug, 2023

Рамката на проекта за бюджет на Община Смолян за 2023 година е 74 929 647 лева.

Предложението за приемане на проектобюджета ще бъде разгледано от Общинския съвет на заседание, насрочено за 29 август от 13:00 часа.

Проектобюджетът на Община Смолян за 2023 година може да видите ТУК.

В докладната си кметът Мелемов посочва, че „За поредна година условията за работа на общините са силно повлияни от динамичните промени във външната среда.

Политическата и икономическата кризи, социалната, здравната и геополитическата обстановка определят трудно прогнозируема среда и ни изправят пред безпрецедентна ситуация при управлението на местните финанси.

Особено силен продължава да бъде натиска върху бюджета на общините, породен от инфлацията, продължаващо нарастване на цените на енергоносителите и на цените за строителство”.

Съгласно разпоредбите на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023г. са определени бюджетни взаимоотношения с Републиканския бюджет като субсидии в размер на 47 059 024 лева, при 38 260 506 лева за предходната 2022 година.

Увеличението в размерите на стандартите спрямо 2022 година е за покриване на достигнатият ръст на минимална работна заплата, като в тази връзка нарастват и осигурителните вноски, а също така и увеличение на средствата отпуснати на общините за капиталови разходи и обща изравнителна субсидия.

При разработване на бюджета, средствата за финансиране на делегираните от държавата дейности са определени по функции съгласно Единния бюджетен класификатор.

Резултатите които се очакват от прилагането на бюджета на Община Смолян за 2023г. е организиране на дейността на общината при спазване на ефективно, ефикасно и законосъобразно разходване на средства, без просрочени задължения и висока събираемост на собствените приходи, залегнали в програмата за развитие на общината.

 

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура