Стартира височинният монтаж на Пилон Рожен

05 Jul, 2023

Изграждането на монумента на българското знаме – Пилон “Рожен” е в нова фаза – височинен монтаж на коничната конструкция, съобщиха от Фондация “Наследство в бъдещето”.

С тържествена церемония на 13 юли ще бъде открит знаменитият 111-метров Пилон Рожен.

Празничната програмата ще стартира в 18:00 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли Родопа и Тракия.

След това Роженските поляни ще бъдат огласени от емблематични песни за България, както и от изпълнения на деца от задграничната българска диаспора.

Над 400 реконструктури, артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента на българското знаме.

Тържествената церемония по издигането на Националния флаг на Република България на 111 метра височина и откриването на Пилон Рожен ще е в 21:00 часа.

След това хилядите присъстващи ще извият голямо хоро. Празникът ще продължи с още изненади подготвени от организаторите и ще завърши с грандиозно огнено шоу-заря.

Искрата на българщината ще гори и в следващите дни – от 14 до 16 юли, когато ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство Рожен 2023.

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация Наследство в бъдещето.

Монументът е посветен на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км.

В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната, както и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

 

Кадри: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура