Чепеларе отбелязва 147 години от Априлското въстание с възрожденска прожекция

20 Apr, 2023

Чепеларе ще отбележи 147 години от Априлското въстание – на 24 април (понеделник) от 18 часа Общината кани жителите и гостите на родопския град на прожекция на филма „Шест подвига за свободата“ с вход свободен в НЧ „Родопска искра 1880“- гр. Чепеларе

На 20 април 1876 г. по стар стил (2 май по нов стил) в Копривщица избухва Априлското въстание, което представлява връхна точка в българското националноосвободително движение през епохата на Възраждането.

Негова задача е извоюването на независимостта на България от Османската империя, отбелязват от Чепеларска община.

Априлското въстание от 1876 година е една трагична страница в историята на българския народ, доказателство на силния му копнеж и стремеж за отхвърляне на османското иго и за свобода на майка България.

Въпреки героизма на многохилядните жертви, Въстанието е потушено, но международния му отзвук и последващи реакции са неговите безспорни успехи, довели до съществуването на съвременна България.

За да отдадем заслужена почит към смелите българи, пожертвали живота си за свободата на България, за да помним, предаваме на идните поколения и се гордеем с Род и Родина, посочиха от Общинската управа.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура