Президентът: Бизнесът и гражданите очакват резултати за справяне с енергийната криза

17 Feb, 2022

Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения.

Това заяви президентът Румен Радев след посещението си в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“.

Държавният глава обсъди с ръководството на предприятието необходимостта от навременни и работещи мерки за справяне с високите цени на енергийните ресурси и трудностите пред бизнеса на международните пазари.

След срещата президентът заяви, че не може в условията на остра енергийна криза да изоставим енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на българската индустрия.

По думите му са необходими навременни, адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика, защото от това зависи конкурентоспособността на бизнеса ни, на който страната ни разчита.

„Времето за анализи и добри намерения изтече – чухме ги. Чакаме резултати“, допълни Румен Радев. Той посочи, че и гражданите, и бизнесът следят действията на правителството за компенсаторни механизми и за поевтиняване на цените на тока и природния газ.

По думите му, кабинетът е назначил нови хора в ръководството на енергийния сектор,  но хората не усещат резултатите.

„Всеки ден увеличава риска от фалити, от загуба на пазари“, посочи президентът и акцентира върху трудностите пред малките и средни предприятия.

Президентът отбеляза и нуждата от неотложни законови промени, за които са призовали и от ръководството на металургичната компания.

Според Румен Радев трябва да се направят нормативни изменения, които да гарантират по-добро функциониране не само на българската независима енергийна борса, а и за предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция в страната, като цените не се формират само на базата на механизма „ден напред“.

Бизнесът се нуждае от ясни ангажименти, без законови промени това няма как да стане, допълни Румен Радев.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура