Община Смолян стартира изпълнението на нов социален проект

09 Jul, 2021

На 01.07.2021 г. бе подписан Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализирането на проект „Нова дългосрочна грижа за лица с различни форми на деменция и техните семейства в община Смолян“, който се финансира от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Основната му цел е превенция на институционализация на възрастни хора от Община Смолян с различни форми на деменция чрез оказване на подкрепа за тях и техните семейства.

Специфични цели са:

  • предоставяне на качествени, достъпни и ефективни социални услуги за възрастни хора с различни форми на деменция, съобразени с конкретните потребности на хората;
  • предоставяне на подкрепа, консултиране и други подобни услуги, на лица и семействата, които се грижат за хора с различни форми на деменция;
  • създаване на възможност за независим живот на хора с различни форми на деменция чрез дневни, полудневни и почасови услуги като грижа, рехабилитация, терапия, както на място в центъра, така и чрез мобилни услуги в дома или институциите от резидентен тип.

В резултат от изпълнението на проекта ще бъде разкрита социалната услуга Дневен център за грижа за възрастни хора с различни форми на деменция и техните семейства в гр. Смолян за 40 лица, който ще осигури възможност за достъп до висококачествени и устойчиви, здравни социални услуги в общността и осигуряване на дългосрочна грижа за възрастните хора и подкрепа за техните семейства, което ще допринесе за превенция на институционализацията им.

Услугите, които ще предлага центърът са грижа, рехабилитация, терапия, занимания по интереси (родолюбие, плетене, готварство, арттерапия, музикотерапия, градинарство и др.); дискусии по актуални теми, консултиране, информиране и подкрепа, включително и на хората, полагащи грижи за лицата от целевата група в домашна среда; здравна профилактика и др.

Услугите могат да бъдат дневни, полудневни и почасови, както на място в Дневния център, както и мобилни услуги за лица от общността в техните домове и за лица, вече ползващи резидентни услуги.

Предоставянето на социалната услуга, съобразени със спецификата на всеки потребител по обхват и продължителност, ще допринесе за по-висока ефективност на подкрепата, която се оказва на потребителя и на неговото семейство и близки.

Центърът ще запълни една липсваща към момента социална услуга в общината, с което ще допринесе за подпомагане на лица, страдащи от различни форми на деменция, като им предостави качествена грижа чрез консултиране, рехабилитация и активности, съобразени с потребностите на всеки човек и на неговите близки и семейство и допринасящи за постигането на възможност за независим живот на възрастните хора и подпомагане на техните семейства.

Общата стойност на проекта е в размер на 400 993,84 лева, като финансирането от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд възлиза на 340 844,76 лева, а националното финансиране е на стойност 60 149,08 лева.

Проектът е със срок на изпълнение 15 месеца и ще се реализира в периода 01.07.2021 г. – 01.10.2022 г.

Дневният център за грижа за възрастни хора с различни форми на деменция и техните семейства ще се намира в гр. Смолян, кв. Невястата, ул. Евридика, в част от сградата на бившия Тубдиспансер.

След извършването на подготвителни дейности, необходими преди разкриването на Дневния център, Община Смолян ще извърши подбор на персонал и потребители на услугата, която ще започне да функционира от 01.10.2021 г.

Всички интересуващи се лица от проекта и социалната услуга ще могат да получават актуална информация за провеждането на подбор на персонал и потребители от сайта на Община Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура