Трите мечета от Родопите вече се намират в център за реадаптация на кафяви мечки в Гърция

08 Jul, 2021

Хуба, Вихър и Горан – трите малки мечета, намерени в Родопите от РИОСВ-Смолян, които прекараха няколко седмици в парка за танцуващи мечки в Белица, вече се намират в центъра за рехабилитация на кафяви мечки ARCTUROS в Гърция.

Това съобщиха от природозащитната организация „Четири лапи“.

Много сме щастливи, че трите спасени мечета вече са в ARCTUROS. Те се чувстват добре. Беше голямо предизвикателство, както за екипа ни, така и за самите мечета. Нашето желание е да дадем шанс на Хуба, Вихър и Горан за живот в дивата природа – която е техният естествен хабитат, сподели Димитър Иванов – директор на парка за танцуващи мечки в Белица.

Мечетата с красиви горски имена – Хуба, Вихър и Горан, започнаха дългото си приключение по пътя към тяхното завръщане в дивата природа.

Екипът на парка за танцуващи мечки в Белица, който Четири лапи управлява в партньорство с Фондация Бриджит Бардо, подкрепен от българските власти в лицето на МОСВ, пое грижите за мечетата за няколко седмици, осигурявайки им специална диета и всички необходими условия.

Гледачите им осигуриха и безопасно транспортиране в подходящ за възстановяването им център.

Четири лапи припомнят историята на трите мечета, която бързо се разпространи в интернет. На 4-ти юни екипи на Министерството на околната среда и водите откриха самотно мече край Смолян, а няколко дни по-късно – и още две край Чепеларе.

Първото – женско, а другите две – стресирани и уплашени мъжки. И трите бяха транспортирани в парка за танцуващи мечки, където веднага получиха професионална грижа с минимален човешки контакт.

С взаимни действия и споделени ресурси бе установена и следващата стъпка – тяхното прехвърляне в ARCTUROS – център за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция.

Първата стъпка – дългото транспортиране на Хуба, Вихър и Горан вече е факт, но бъдещите предизвикателства за тях тепърва предстоят.

Приключението на мечетата изисква много ресурси за ежедневната грижа за тях и за възстановяването им, а Четири лапи ще продължи да прави всичко по силите си за това Хуба, Вихър и Горан да се върнат в дивата природа в България.

 

Снимки: © Четири лапи

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура