Discovery Channel представя наръчник за оцеляване в Родопите

28 Oct, 2017

Тази неделя, 29.10.2017, от 21:00 часа Discovery Channel предизвиква мрачната страна на Родопите. Гледайте премиерата на новата поредица „Ед Стафърд: Изоставен“, чийто първи епизод е сниман във величествената българска планина, инфомира ,,24часа”.

Говорейки за Родопите, всички ние първосигнално си представяме гостоприемни хора, вкусна храна, невероятен фолклор и спираща дъха природна красота. Но замисляли ли сте се колко коварна и безпощадна би била планината Родопи, ако се окажете там изоставени и сами, без провизии и без екипировка?

Световноизвестният експерт по оцеляване Ед Стафърд прие предизвикателството да прекара 10 дни сам в планината, за да заснеме премиерният епизод от своята поредица „Ед Стафърд: Изоставен“, който ще бъде излъчен тази неделя от 21:00 ч. само по Discovery Channel.

 На пръв поглед българската планина не би трябвало да бъде чак толкова тежко изпитание за капитанът от британската армия. Но, както често се случва, едни от най-големите грешки на човечеството се раждат в моментите, когато хората подценят природата.

 

Релеф и екипировка. Първото препятствие, с което Ед ще се сблъсква идва буквално с първите му стъпки в родната планина – релефът. Родопите са изключително стръмна планина, изобилстваща от дълги и изтощителни изкачвания и слизания. За преминаването през подобен маршрут са нужни завидни физически усилия, които са непосилни за любители-планинари. Трудният терен изисква висока степен на физическа подготовка и неизбежно води до умора и загуба на енергия, а това на свой ред изисква остра нужда от храна. Точно тук започват истинските трудности за Ед Стафърд в Родопите. За разлика от предишните си пътешествия, сега той не носи абсолютно никаква екипировка или провизии. Той е изоставен и сам в сърцето на величествената българска планина с една единствена цел – да оцелее 10 дни.

Храна и подслон. Англичанинът ще бъде принуден бързо да намери прилична храна и да го направи буквално с голи ръце. Внезапно влошилите се меторологични условия в никакъв случай няма да му помогнат в това отношение. Дори напротив – изтощеният и гладен Ед ще трябва спешно да си подсигури сух и устойчив подслон. Най-добрият вариант за него са множеството малки скалисти пещери, с които родопските гори изобилстват. Това обаче ще бъде едва началото на сериозните проблеми, пред които ще се изправи 41-годишният армейски ветеран.

Флора и фауна. Дивите животни в Родопите също са много сериозен фактор, който със сигурност трябва да бъде взет под внимание. Най-опасното сред тях е родопската кафява мечка. Теглото на най-едрите представители на този вид може да достигне до 450 килограма. Ако срещнете такава мечка на някое широко и равно място – изобщо не си въобразявайте, че ще успеете да й избягате! Родпоската кафява мечка достига с лекота максимална скорост от 50 км/час. За сравнение – Юсейн Болт постави световния си рекорд, спринтирайки с 45 км/ч. Тоест, вие вероятно сте доста лесна плячка за родопската кафява мечка. Освен това, родпоските мечки са едни от най-агресивните и в същото време безстрашни представители на вида. Те без компромисно нападат едри и силни животни, каквито са конете и кравите. Именно това са причините, защо евентуалната среща с родопска кафява мечка е най-големият страх на Ед Стафърд. Най-големият, но не и единственият. Вълчи глутници и стада от глигани също бродят на воля в родопските гори. Те са не по-малко опасни от мечката, защото са изключително непредвидими в поведението си. Докато вълците са доста интелигентни и разумни, и биха могли да ви оставят на мира, то глиганите със своята сляпа ярост и огромни габарити са заплаха дори за въоръжен ловец. Ето защо, поради липсата на екипировка Ед Стафърд би бил напълно беззащитен, ако се натъкне на някой от тези зверове. Дори да успее да ги избегне, по-добре внимателно да си гледа в краката – високите треви в Родопите са идеално прикритие за пепелянки и усойници, чиято отрова е отнела живота на не един опитен пътешествник.

Дали Родопите ще победят Ед Стафърд или той ще успее да оцелее съвсем сам в коварната българска планина в продължение на цели 10 дни? Научете отговора тази неделя от 21:00 часа с премиерния епизод на „Ед Стафърд: Изоставен“ само по Discovery Channel.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура