Отново замразяват “Горна Арда”

01 Mar, 2017

Ръководството на EVN AG е взело решение да замрази реализацията на проекта за изграждане на Хидроенергийна каскада Горна Арда. Това решение е отразено във финансовия отчет на компанията за първото тримесечие на текущата финансова година, пише Дневник.
Акционерното споразумение между EVN и НЕК за създаване на компания, която да изгради и експлоатира Хидроенергийна каскада Горна Арда беше подписано на 19 юли 2010 г. Това стана, след като от проекта се отказа турскатта компания “Джейлан”. Енергоразпределителното дружество EVN е собственик на 70% от цялостния проект, а останалите 30 на сто са на НЕК.
През лятото на миналата година довършването на каскадата беше заложено в плана на Електроенергийния системен оператор за развитие на мощностите в периода 2015 – 2024 г. като в документа пускът беше планиран поетапно за последните три години от плана.”Горна Арда” се ражда около 2000-та година, като идеята е да се изнася ток в Турция срещу строителство на инфраструктура. Проектът предвижда да бъдат изградени три язовира – “Мадан”, “Сърница” и “Ардино”, с три централи – Мадан, Ардино и Китница със средногодишно енергийно производство 4400 гигаватчаса.Общата стойност на каскадата се изчисляваше на 500 млн. евро. Принос към проекта на определен етап имаше и тогавашният председател на ДПС Ахмед Доган, който получи над 1 млн. лв. за консултации и разработки.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура