Детска градина „Детелина“ – град Смолян ще бъде закрита от 2017

18 Nov, 2016

hhhhДетска градина „Детелина“ – град Смолян ще бъде закрита от 1 януари 2017 година.  Мотивите са следните: от две последователни учебни години се констатира трайна тенденция за намаляване броя на децата в ДГ „ Детелина“- Смолян. През учебната 2014/2015 година общият им брой е бил петдесет и четири. През следващата учебна 2015/2016-та година децата в посочената детска градина са били общо петдесет. Въпреки положените усилия от страна на Община Смолян и колектива на детската градина за задържане на децата, преди началото на учебната 2016/2017 година техният брой драстично намалява и това обстоятелство не позволява да бъдат сформирани градински групи, съгласно изискванията на Наредба №7/29.12.2000 г. на МОН за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена.

Със Заповед №РД-0807/21.09.2016 г. за определяне брой на групите и брой на децата в тях в детските градини на територията на Община Смолян за учебната 2016/2017 година, на ДГ „ Детелина“- Смолян, бе дадена още една възможност за сформиране на поне една смесена градинска група в нея, с минимално разрешения от горепосочената Наредба брой от 12 деца. Този минимален прием също не бе реализиран.

Отливът на подрастващите от ДГ „ Детелина“- Смолян, се дължи преди всичко на два основни фактора: намаляващ брой на децата в района на детската градина и наличието на друго детско заведение в близост до нея – ДГ „ Зорница“- Смолян, с основна сграда на ул. „ Първи май“ №19, която осъществява значително по-голям прием в яслена и в градински групи, и разполага с друга обновена сграда на ул. „ Хр. Христов“ в кв. Каптажа.

№80/19.08.1998 г., е с масивна конструкция на три етажа, с дворно място, строена е по типов проект, с достъпна архитектурна среда за деца със специални образователни потребности. На първия етаж на сградата са разположени кухненски блок, складови помещения, пералня, оборудвано помещение за парна инсталация. На втория етаж са разположени две занимални със спални помещения, кабинет на директора, медицински кабинет, санитарни възли и офиси. На третия етаж има офиси, санитарни възли, ресурсен кабинет и две занимални, едната от които се използва за физкултурен салон и складови помещения. Детското заведение разполага с четири компютърни конфигурации и два принтера, масички, столчета, шкафчета, пердета. Дворът на детската градина е голям, с обособени детски площадки, пясъчници и съоръжения.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура