Речните нива падат, обстановка в област Смолян постепенно се нормализира

17 Jan, 2016

88Бедствената обстановка в област Смолян постепенно се нормализира след падането на речните нива, съобщиха от Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението”. Остава в сила бедственото положение в община Смолян, което бе обявено през нощта. В общините Рудозем, Девин и Доспат е обявено частично бедствено положение заради активизирани свлачища и инфраструктурни проблеми, предизвикани от поройния дъжд. Снеговалежът в областта също спира, а във високите части на планината е натрупана около 30 см снежна покривка. Причината за бедствената обстановка е проливният дъжд в събота, който на места достигна 70-90 литра на квадратен метър за денонощие, предаде БТА.
Щетите от разрушителното пълноводие тепърва ще се описват и изчисляват от общинските управи в областта, но основните поражения от пороя са активизирани свлачища, пропаднали участъци от пътища, рухнали и паднали в реките постройки и автомобили, наводнени сгради. В община Смолян проблеми предизвика преливането на р.Черна в отделни зони в пределите на областния град. Речните води подкопаха основите и почти събориха помощна сграда на дърводелски цех в кв. Устово в Смолян. За няколко часа пътят Смолян – с. Арда бе прекъснат в отделни участъци, залети от вода. Без пътен достъп за известно време се оказа и Триград, тъй като пътят до селото бе наводнен. Свлачища прекъснаха пътя до село Киселчово и участъка Арда- Горна Арда. Снегопочистващи машини работят по отварянето на трасето до с. Мугла, което се очаква да бъде проходимо още днес. В селищата по горното поречие на Арда има и наводнени къщи, а някои села в община Смолян са без питейна вода. Придошлата р.Арда отнесе понтонен мост и наводни помещенията на ВЕЦ при с. Средногорци. Електроцентралата не работи, след като реката заля залите с основната апаратура.
Около 17 селища в областта все още се без електричество заради аварии, причинени от валежите според данни на ОУПБЗН. Екипи на електроенергийното дружество работят за възстановяване на тока в засегнатите села. Преобладаваща част от проблемите по енергийната мрежа са предизвикани от паднали дървета. Аварийни екипи, служители на общинските управи, доброволци и машини, мобилизирани от местни фирми участват в разчистването на щетите от бедствието в Смолянско.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура